Prenumerera på nyheterna

Flexibelt munskyddskrav utomhus väntas i slutet av juli

Efter att regionerna Madrid och Castilla-La Mancha under måndagen pressat på för att munskyddskravet utomhus ska hävas om en månad föreslår landets smittskyddsläkare och samordnare vid akuta kriser, Fernando Simón, att en mer flexibel användning av munskydd införs i slutet på juli.

Om smittfrekvensen fortsätter att sjunka och vaccinationen håller samma takt som nu kommer regeringen att göra bruket av munskydd mer flexibelt. Det säger Fernando Simón.

I slutet av juli beräknar Spanien att 70 procent av befolkningen ska vara vaccinerad. Tidigare uppgavs andra halvan av augusti. Med fler vaccindoser har Spanien tidigarelagt datumet.

-Då blir det möjligt att kravet på munskydd inte längre är nödvändigt på vissa specifika platser utomhus där ett avstånd på en och en halv meter kan hållas.

Debatten om munskyddskravet utomhus kom upp på dagordningen under gårdagen i samband med att Castilla-La Mancha firade sin regiondag.

Regionpresidenten Emiliano García-Page sa vid ett framträdande att han ber centralregeringen häva munskyddskravet utomhus i juli. Även Madridregionens president Isabel Díaz Ayuso är inne på samma linje.

-Folk är trötta på munskydd och det blir inte bättre med värmen. Dessutom har smittfrekvensen sjunkit.

Det finns dock regionala skillnader som exempelvis mellan Baskien (incidenstalet 196,1) och Valenciaregionen (34,7) vilket gör att Fernando Simón betonar att beslutet som kommer måste vara homogent för hela landet.

I Andalusien ligger incidenstalet på 172,4 smittade per 100.000 invånare de senaste 14 dagarna. Balearerna redovisar 37,9 och Kanarieöarna 73,2.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.