Prenumerera på nyheterna

Flyktingsmugglare avslöjade

Minst nitton personer som ingått i ett nätverk som smugglat in illegala flyktingar från Marocko till Kanarieöarna har gripits av spansk nationalpolis. Det är polisen i Spanien som tillsammans med Europol har avslöjat nätverket som uppges ha tjänat över 100.000 euro på verksamheten. Flyktingsmugglarna har ordnat den farliga överfarten från Marocko till främst Lanzarote i mindre träbåtar som normalt används bland yrkesfiskare i Nordvästafrika, skriver Europol i ett pressmeddelande.

Det rör sig om illegala migranter som inte har några asylskäl som därefter har placerats i övergivna hus, husbilar eller bilar innan färden gått vidare med flyg eller färjor till slutdestinationer inom EU som Frankrike, Finland eller Italien.

Flyktingarna blev försedda med förfalskade ID-handlingar.

Beroende på slutdestination och transportmedel betalade flyktingarna som i huvudsak var unga män mellan 1.000 till 1.500 euro. Nätverket har Europol tjänat omkring 100.000 euro på verksamheten.

Sedan 2015 har Europol projektet Jot Mare för att komma åt och avslöja människosmugglare till havs.

Bildtext: Här grips en av flyktingsmugglarna som ingått i nätverket som tjänat omkring 100.000 euro på verksamheten (Foto: Policia nacional)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.