Prenumerera på nyheterna

För svenska resenärer från måndag: Vaccinpass eller covidtest

Enligt den senaste veckouppdateringen höjer EU:s smittskyddsmyndighet risknivån för hela Sverige. Värst är situationen i Stockholmsregionen som höjs till röd vilket är den näst högsta nivån. För resten av landet höjs risknivån till orange vilket betyder smittspridning på 75–200 nya fall per 100.000 invånare och tvåveckorsintervall.
Sedan tidigare har EU:s medlemsländer beslutat att låta människor resa in till andra medlemsländer utan restriktioner bara från gröna regioner där fjortondagarsincidensen ligger under 50 nya fall per 100.000 invånare.

Det betyder att från måndag, 9/8, väntar antingen vaccinpass eller covidtest för samtliga svenska resenärer till Spanien om EU:s tidigare beslut gäller.

För att vara på den säkra sidan inför Spanienresan gäller alltså följande:

Antingen komplett vaccination mot covid-19 senast 14 dagar före inresa.

Eller ett negativt testresultat i NAAT-test (ex. PCR) eller av EU godkänt antigentest (max 48 h gammalt vid inresa)

Eller ett intyg på genomgången covid-19 infektion max 180 dagar gammalt. Det gäller för resenärer från 12 år.

De olika risknivåerna som EU:s smittskyddsmyndighet ECDC uppdaterar varje vecka fungerar som ett verktyg när EU-medlemmar ska besluta om krav på vaccinpass, testtvång och karantänsregler för inresande.

Att Stockholm lyser rött på EU:s covidkarta bygger dock på felaktiga siffror, menar Folkhälsomyndigheten, skriver Svenska Dagbladet.

Som Svenska Magasinet tidigare har berättat ligger Stockholmsregionen på risknivå orange vilket har gjort att resenärer de senaste veckorna varit tvungna att visa vaccinpass eller ett negativt covidtest för att kunna resa till Spanien.

Beroende på olika sätt att dela av perioden som man räknar på hamnar ECDC:s siffra dubbelt så hög som Folkhälsomyndighetens veckorapport.

Observera att hälsodeklarationen som du hittar här är obligatorisk för alla inresande till Spanien tidigast 48 timmar innan ankomst till Spanien.

Folkhälsomyndigheten påminner fortsatt om att hålla avstånd och umgås i en mindre krets på resmålet. Det finns en rekommendation om att testa sig vid hemkomst och minimera kontakter den närmaste veckan efter hemkomsten.

Bildtext: ECDC:s senaste karta som publicerades på torsdagen visar var i Europa smittspridningen är högst när det gäller nya covidfall per 100.000 invånare.

Detta gäller för svenskar resenärer till Spanien fram till den 8 augusti.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.