Prenumerera på nyheterna

Föräldrar får utökad frihet och vetorätt om barns aktiviteter

Föräldrar i Andalusien får utökad frihet i att välja vilka kompletterande aktiviteter i skolan som deras barn kan vara med på. Regionregeringen i Andalusien bestående av Partido Popular och Ciudadanos med stöd av Vox har tagit beslut om att genomföra den så kallade ”pin parental” som ger föräldrar vetorätt när det gäller deras barn.

Avtalet har undertecknats av regionrådet för utbildningsfrågor Javier Imbroda och Vox talesperson Alejandro Hernández. Avtalet garanterar föräldrarnas rättighet att också få ha ett ord med i laget vilket uppmuntrar familjer att mer engagera sig i utbildning av sina barn.

Vetorätten eller ”pin parental” som benämningen är på spanska är omdebatterad. Det är framför allt landets vänsterstyrda centralregering och medier på vänsterkanten som är kritiska till att ge föräldrar vetorätt när det rör barnens närvaro i olika aktiviteter i skolan.

Ofta hänvisar man att hela idén om vetorätt kommer från en katolsk organisation som menar att skolan hjärntvättar barnen, och att den strider mot internationella regler.

Från den andalusiska regionregeringens sida är syftet med initiativ ”att skydda föräldrarnas frihet och möjligheten att få avgöra vissa delar inom utbildningen utan att undergräva lärarnas befogenheter”.

Det är ett transparent informationssystem som garanterar föräldrarnas rätt att besluta om deras barns deltagande i kompletterande aktiviteter i skolan med respekt för den spanska grundlagen eller konstitutionen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.