Prenumerera på nyheterna

Förbättrade lånemöjligheter för bostadsköp i Spanien

Den spanska storbanken Banco Santander har tillkännagett att de lanserar ett nytt program som gör det möjligt att köpa en bostad i Spanien med bara fem procent eget kapital.

Banken kommer att låna ut 95%, varav staten garanterar 20% via ICO-systemet. Programmet är inriktat på yngre köpare och är ett samarbete mellan banken och staten genom det officiella kreditinstitutet, mest känt som ICO.

Det har under många år varit svårt för yngre personer att köpa bostäder i Spanien. De spanska lönerna har mer eller mindre stått stilla medan priset på bostäder har rakat i höjden. Före finanskrisen var det möjligt att låna hela beloppet (och ibland mer) av det som behövdes för att köpa en bostad. Men efter krisen så har det behövts minst 20% eget kapital, vilket är svårt för många att spara ihop till. Detta har fått den effekten att många spanjorer ofta bor hemma i föräldrahemmet tills de är över 40 år.

Ana Botín, VD för Banco Santander berättar för dagstidningen El Pais att detta samarbetet mellan den privata och den offentliga sektorn tillåter byggandet av 150.000 nya bostäder i Spanien och detta betyder en halv miljon nya jobb.

För dessa nya lån finns det än ingen bestämd åldersgräns, men om det sätts en formell gräns så förväntas den landa på en siffra mellan 30 och 40 år. Tack vare EES-avtalet så behöver man inte vara spansk medborgare för att kvalificera sig för lånet, det räcker att vara EU-medborgare (eller medborgare i Norge, Island eller Liechtenstein). Man måste däremot vara bosatt och mantalsskriven i Spanien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.