Prenumerera på nyheterna

Företagare på Solkusten pekas ut som ledare i Uppsalas undre värld

En av de svenskar som gripits på den spanska Solkusten senaste månaderna är en toppfigur som påstås ligga bakom en stor del av den organiserade brottsligheten i Uppsala. Mannen har tre bolag på Solkusten. Flera av polistillslagen senaste tiden kommer i spåren efter avslöjandet med kommunikationstjänsten EncroChat som användes av organiserad brottslighet för att planera kriminell verksamhet.

Polisen lyckades infiltrera nätverket som sedan har burit frukt med att kriminella ligor har kunnat avslöjas.

I juni berättade Svenska Magasinet hur omkring 800 kriminella hade gripits runt om i världen i en större polisinsats som letts av Europol. Tillslaget bygger på information från en chattjänst kallad Anom som skapats av FBI.

155 av dessa greps av svensk polis eller poliser utomlands. Fem personer med kopplingar till Sverige som hade sökts av polisens nationella operativa avdelning (NOA) greps i Spanien.

Nu kan Svenska Magasinet avslöja att en av de gripna är en 42-årig svensk bosatt i Elviria mellan Marbella och Fuengirola mitt på den spanska Solkusten. Mannen som utpekas som ledare i Uppsalas undre värld greps i juni vid polistillslaget Trojan Shield och är misstänkt för grovt narkotikabrott.

Enligt Einforma och spanska bolagsregistret har svensken inte mindre än tre bolag i Spanien inom konstruktion av fastigheter och restaurang. Samtliga bolag är skrivna på mannens adress i Elviria.

Upsala Nya Tidning har tidigare skrivit om mannen som är från Uppsala. Enligt flera poliskällor ska svensken som äger en lägenhet i Elviria vara en kriminell toppfigur som påstås ligga bakom en stor del av den organiserade brottsligheten i Uppsala.

Enligt UNT misstänks han bland annat för synnerligen grovt narkotikabrott och för ett ärende gällande sprängmedel i stadsdelen Stenhagen i Uppsala.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.