Prenumerera på nyheterna

Förslag på vaccinpass ska presenteras i mars

Redan nu i mars ska konkreta förslag presenteras på hur vaccinpasset eller det ”gröna digitala passet” (Digital Green Pass) som det kallas i Bryssel kan se ut. Det säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen (bilden). En sommarsäsong med turism står inför dörren och nu handlar det om att rädda det som räddas kan.

Spanien, Österrike, Bulgarien, Grekland, Malta och Slovakien är de som i första hand pressar på för att få till stånd ett vaccinpass som ska ge grönt ljus inför högsäsongen inom turism.

– Målet är att européer gradvis ska kunna röra sig säkert inom EU för arbete och turism, säger Ursula von der Leyen.

Vaccinpass kan bli verklighet inom kort. Inom tre månader har nämnts, lagom till att sommarsäsongen kör igång.

Under gårdagen sa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att inom en månad ska konkreta förslag presenteras på hur vaccinpasset kan se ut.

Som Svenska Magasinet tidigare har berättat diskuterade EU-ländernas ledare frågan vid ett digitalt toppmöte förra veckan. Då enades man om att låta EU-kommissionen samordna hur passen ska se ut. Det kommer sedan att vara upp till varje medlemsland att bestämma hur passen ska användas.

EU har enats om att skapa ett gemensamt digitalt vaccinpass för att kunna lätta på reserestriktionerna.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen lyfter fram att det fortfarande kvarstår ett antal tekniska, vetenskapliga och politiska hinder för att få till ett gemensamt vaccinpass.

Bland annat nämner hon svårigheter att få ledarna att enas om exakt hur passet ska utformas och vad det ska kunna användas till. Hon tror att ett vaccinpass kan vara klart tidigast om tre månader.

Vaccinpasset måste även följa lagstiftningen och respektera personuppgiftslagen, dataskydd och integritet.

Enligt den information som finns i dagsläget ska vaccinpasset bestå av tre parametrar. Dels om personen har vaccinerats, negativt PCR-tester och immunisering.

Det gör att personer som av någon anledning inte har vaccinerats kan resa om de i stället har låtit testa sig och resultatet är negativt.

– Vaccinpasset är ett viktigt verktyg för att återuppta resandet och rörligheten på ett säkert sätt, säger turistministern Reyes Maroto och tillägger att samordning och kommunikation på EU-nivå är viktigt för att undvika diskriminering.

Maroto betonar även Storbritannien som en viktig marknad som nu står utanför EU. Mer än 18 miljoner britter besökte Spanien 2019. Ifjol var det bara tre miljoner.

Turism står för 9,5 procent av EU:s BNP.
Svenska Magasinet har låtit göra en undersökning bland sina följare på Twitter.

Vi ställde följande fråga:

EU vill se ett vaccinationspass som ett digitalt format som EU-invånarna har på sin mobiltelefon. Det ska finnas uppgifter på negativt PCR-test, antikroppar och vilket covidvaccin personen har fått. Är du positiv till detta?

Ja, det är ett bra förslag (75 procent)
Nej, absolut inte (16,7 procent)
Tveksam (8,3 procent)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.