Prenumerera på nyheterna

Förslag ska öka hållbarheten vid Nerjas nya reningsverk

Reningsverket i Nerja är i testfasen sedan 27 oktober efter en investering på 25 miljoner euro. Anläggningen kommer att skötas av Aguas de Narixa S. A. som ägs till hälften av Nerja kommun och Aqualia. Anläggningen har kapacitet att rena 25.000 kubikmeter avloppsvatten om dagen.

En ny studie visar hur effektiviteten och hållbarheten kan öka. Det är forskaren Francisco Casas som föreslår att slammet från anläggningen ska användas till att producera biomassa och det renade vattnet kan gå till jordbruket.

Det handlar om ett kretslopp där renat avloppsvatten återvinns.

-Anläggningen har en tank för att kunna lagra upp till 10.000 kubikmeter vatten och jag hoppas att detta kan användas i jordbruket, säger Francisco Casas till Diario SUR.

Flera forskare är i nuläget igång med att granska de åtgärder som görs i flera spanska kommuner som tidigare inte uppfyllt kraven med renat avloppsvatten.

Det rör sig om nio kommuner med över 15.000 invånare som blivit bötfällda av EU-kommissionen. Sju av dessa ligger i Andalusien: Alhaurín el Grande, Barbate, Coín, Isla Cristina, Nerja, Matalascañas och Tarifa). De övriga i Asturien (Gijón östra) och Kanarieöarna (Valle Güimar).

Det rör sig om böter i dagsläget på 50 miljoner euro. Dessa kan öka om inte regionregeringar och centralregeringen tar tag i frågan och löser problemen med orenat avloppsvatten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.