Prenumerera på nyheterna

Första steget mot grönt ljus för regeringens budget

Det som vi ser är en socialkommunistisk regering, sa Spaniens vice regeringschef Pablo Iglesias i samband med att budgeten för 2021 tagit ett första steg mot grönt ljus efter att 188 ledamöter i kongressen röstat ja på torsdagen.

Tack vare stöd från regionala nationalistiska partier i Katalonien och Baskien som EH Bildu med rötter i den terrorstämplade vänstergerillan ETA får Sánchezregeringen tillräckligt med stöd för att få igenom sin budget.

Det blir en budget som inte liknar någon tidigare budget i Spaniens demokratiska historia.

Det katalanska republikanska partiet ERC Gabriel Rufián kommenterade budgeten med att tyngdpunkten i staten har förändrats efter 40 år. Nu måste regeringen komma överens med den baskiska och katalanska oberoende vänsterrörelsen. Välkommen till en ny era, hälsade Rufían.

Den PSOE-ledda vänsterregeringen får nu räkna med eftergifter till regionala nationalister i Katalonien och Baskien. Krav som att flytta ETA-fångar från fängelser i Spanien ”hem” till Baskien har framförts. Även att fängslade katalanska politiker dömda för uppror i samband med en illegal folkomröstning om regionens självständighet ska släppas fria.

Tidigare socialdemokratiska politiker som Felipe González och Alfonso Guerra har riktat skarp kritik mot Sánchezregeringen för att de stöder sig på partier som det populistiska baskiska partiet EH Bildu.

Budgeten för 2021 röstades igenom tack vare 188 ja-röster från regeringspartierna socialistiska PSOE, vänsterpartiet Unidas Podemos samt ERC, PNV, EH Bildu, PDeCat, Más País, Compromís, NC, Teruel Existe och PRC.

154 nej-röster kom från PP, Vox, Ciudadanos, CC, CUP, Junts, Navarra Suma och Foro.

Närmast går budgeten över till senaten för att tekniskt ses över för att återvända till kongressen för sin slutliga omröstning den 29 december.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.