Prenumerera på nyheterna

Fortsatt ett blått Solkusten

Partido Popular lyckades bättre vid söndagens kommunalval jämfört med det allmänna valet i april. Åtminstone i provinsen Málaga och i kustkommunerna på Costa del Sol. De blir i fortsatt majoritetsstyre i kommuner som Fuengirola, Benahavís, Alhaurín de la Torre, Antequera, Coín och Estepona. Samtidigt vann Partido Popular i Marbella där borgmästaren Ángeles Muñoz får majoritet.

På Solkusten är det bara i Benalmádena, Algarrobo, Casares och Manilva som ett parti på vänsterkanten lyckas bli största parti. Victor Navas (PSOE) kan bli fortsatt borgmästare i Benalmádena men behöver stöd från något annat parti. PSOE får 11 mandat, det krävs 13 för majoritet. I Manilva blir vänsterpartiet Izquierda Unida största parti.

De största framgångarna för Partido Popular sker i Torrox där partiet för första gången får majoritet och ökar från sex till nio mandat medan PSOE går backåt. Borgmästaren Óscar Medina blir för första gången sedan 1979 en högerpolitiker som inte behöver stöd från något annat parti.

I grannkommunen Nerja blir PP största parti med tio mandat men de behöver stöd från något annat parti med ett mandat för att styra i kommunfullmäktige. Det skulle kunna bli VOX som för första gången tar ett mandat i Nerja.

I Vélez Málaga vinner Partido Popular och blir största parti med 10 mandat. Det krävs dock 13 för majoritet. Det mesta tyder på att vänsterkoalitionen PSOE, IU styr vidare med stöd av lokala småpartier.

Esteponas populära borgmästare José Maria García Urbano är fortsatt den borgmästare i Spanien som har störst stöd (bilden). Hela 69,04 procent av de röstberättigade i Estepona röstade på Partido Popular. Näst största parti är PSOE med 15,48 procent.

Ana Mula kan fortsätta som borgmästare i Fuengirola efter att hennes parti Partido Popular fått 15 mandat och ökat med ett mandat sedan förra valet.

I Mijas blir PP största parti med nio mandat. Det krävs 13 för att nå majoritet. Här har koalitionen PSOE och Ciudadanos tidigare styrt och resultatet från söndagens val innebär att de tillsammans, 8+6, kan fortsätta om de får till ett samarbete.

Ángeles Muñoz (PP) gör ett mycket bra val i Marbella och kan styra i majoritet med 14 mandat trots att PSOE gör sitt bästa resultat någonsin och får 10 mandat. Mycket på bekostnad av vänsterpartiet Izquierda Unida och Podemos som den här gången inte får några mandat i Marbella.

Málagas borgmästare Francisco de la Torre som under den kommande mandatperioden passerar 80 år lyckades att få Partido Popular att öka jämfört med lokalvalet 2015. PP Ökar med ett mandat från 13 till 14 och behöver stöd från Ciudadanos två mandat för att få en koalition som har majoritet.

I provinsstyrelsen blir Partido Popular största parti med 15 mandat vilket betyder att de behöver ett mandat i stöd för att få tillräcklig majoritet. Troligtvis kommer Ciudadanos med sina två mandat att ingå i Diputación de Málaga.

I övrigt kan vi lägga märke till att i det lilla samhället Monda norr om Marbella får Partido Popular tre mandat och går på så vis om PSOE med två mandat. Största parti i Monda är vänsterkoalitionen Adelante med sex mandat.

Oklart i Almuñécar
I Almuñécar på Costa Tropical vinner Convergencia Andaluza valet och blir största parti. Det betyder att Juan Carlos Benavides kan komma tillbaka som borgmästare efter att tidigare haft posten vid två tillfällen, 1991 och 2015. Det krävs dock stöd från något annat parti.

Partido Populars Trinidad Herrera förlorar två mandat men väntas undersöka möjligheterna att kunna fortsätta styra i någon form av koalition. Kanske med hjälp av Ciudadanos som för första gången tar sig in i kommunalfullmäktige med två mandat.

PSOE gör ett liknande resultat som förra gången och får tre mandat. De två lokala partierna Más Almuñécar och Adelante Almuñécar får två respektive ett mandat som vid förra valet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.