Prenumerera på nyheterna

Fortsatt ovisst i Katalonien

50 dagar efter regionvalet är det fortsatt oklart läge i Katalonien. Olikheterna mellan det republikanska katalanska regionpartiet ERC och Junts har gjort att Pere Aragonés förlorat två omröstningar i parlamentet att släppas fram som president.

Efter några dagars vapenvila under påskledigheten ska ERC och Junts träffas under veckan för att på nytt försöka att nå en överenskommelse för samarbete. Hittills har det inte funnits några antydningar om det, vilket har gjort att Pere Aragonès (Esquerra Republicana de Catalunya) vid två omröstningar inte har fått tillräckligt med stöd i parlamentet för att bli vald till regionpresident.

Parlamentets talman Laura Borràs har som alternativ att återigen börja en ny samtalsrunda med alla partier för att se om det finns möjligheter till samarbete.

Hittills har parlamentet inte gett grönt ljus till varken Pere Aragonès eller Salvador Illa.

Senast den 26 maj måste ett förslag presenteras som det ska röstas om. Om ingen presidentkandidat väljs till dess blir parlamentet upplöst och nyval hålls 47 dagar senare. Vilket skulle bli någon gång i mitten av juli.

Många tror på att ett under ska inträffa den 23 april som är ”día de Sant Jordi”, då Kataloniens skyddshelgon firas…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.