Fortsatta oroligheter i Katalonien

En 24-timmars generalstrejk har brutit ut i Katalonien på fredagen. På förmiddagen kom det rapporter om att separatistgrupper blockerar gränsen till Frankrike. Samtidigt har det under natten varit sammanstötningar mellan extrema grupper på högersidan och separatister.

En motreaktion är under uppsegling där invånare som vill försvara Spaniens enhet också manifesterar på gator och torg. De som är utrustade med spanska flaggor eller klädda i spanska färgerna rött och gult har blivit angripna av mer extrema separatistgrupper (bilden).

”Våld skapar våld” säger centralregeringens talesperson Isabel Celaá i en radiointervju för SER Catalunya. Det senaste dygnet har grupper på högerkanten gått ut på Barcelonas gator. Separatistgrupper upplever detta som provocerande med sammanstötningar som resultat.

Samtidigt skruvade den katalanska regionalpresidenten Quim Torra upp tonläget på torsdagen när han hotade med ytterligare en illegal folkomröstning om Katalonien självständighet 2021.

Uttalandet lär knappast dämpa känslorna i Spaniens nordöstra hörn.

Separatisterna å sin sida är splittrade i olika falanger som vill dra åt olika håll. Vissa grupperingar önskar gå hårdare fram medan andra mer moderata grupper önskar en mer återhållsam ton.

Barcelonas borgmästare Ada Colau anklagar idag regionalregeringen för att inte vara på plats vid kritiska ögonblick. ”Det gäller i synnerhet president Quim Torra” säger Colau till radiokanalen SER.

Även journalister på plats har svårt att rapportera. Reportrar har fått freda sig och tagit skydd efter att ha blivit angripna av separatistgrupper som anser att de ”inte rapporterar rätt”. Uppretade människor har hällt vatten och läsk över journalister som även träffats av kastande föremål som flaskor.

Regionalpolisen har under fredagsmorgonen beslagtagit en bomb bestående av heliumgascylinder efter att invånare i Sant Pere larmat. Enligt poliskällor hade bomben en liten veke fäst. Det är dock inte bekräftat om den hade kunde exploderat.

Det väntas stora störningar i trafiken i Katalonien under fredagen. Separatister har blockerat motorvägar som AP-7 i La Jonquera och Sant Julià de Ramis (Girona) samt AP-2 i Tarrés (Lérida)

De senaste dygnen har skadegörelsen varit omfattande med krossade fönster, brända sopcontainer, bilar och allmän egendom och det finns i nuläget inte några exakta uppgifter på kostnaden. Enbart natten till torsdagen förstördes 390 sopcontainer i Barcelona. Det blir skattebetalarna som får stå för notan.

Den 26 oktober skulle El Classico mellan Barcelona och Real Madrid spelas. Det mesta pekar på att den matchen kommer att ställas in. Falanger inom CDR planerar våldsamma protester i samband med matchen skriver medier på fredagen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.