Prenumerera på nyheterna

Förvirring kring brittisk virusvariant – bara 195 bekräftade fall

Den brittiska virusvarianten har beskrivits som att den smittar och överförs snabbare, upp till 70 procent. En uppgift som cirkulerat i mängder av tidningsartiklar efter ett uttalande från den brittiske premiärministern Boris Johnson. Forskare däremot och varit mer osäkra och varnar för förhastade åtgärder.

Den andalusiska folkhälsovården Salud y Familias och regionregeringens hälsovårdsansvarige, Jesús Aguirre, säger att den brittiska virusvarianten ligger bakom 15 procent av smittfallen i främst grannkommuner till Gibraltar men även i Cádiz, Málaga och Sevilla.

Spaniens hälsovårdsdepartement säger åt sin sida att det bara finns 195 bekräftade fall och 161 misstänkta fall i Spanien. Det sa landets tidigare hälsovårdsminister Salvador Illa under gårdagen innan han lämnade över till Carolina Darias.

Och Inmaculada Salcedo som är talesperson i den expertgrupp som regionregeringen i Andalusien använder sig av säger att det finns 77 bekräftade fall i Andalusien.

Tidningen Diario SUR skriver i sitt onsdagsnummer och hänvisar till läkare som har konsulterats att den ökning av samhällsspridning vi har sett senaste tiden beror mer på avslappningen av åtgärder under julhelgen än den brittiska virusvarianten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.