Prenumerera på nyheterna

Från 1 juni gäller fas 2 med dopp i havet

Från måndag den 1 juni går alltså Costa del Sol, Costa Tropical och även Costa Blanca in i avtrappningsfas 2, något som kommer att gynna den ekonomiska återhämtningen. Beslutet att provinserna Granada och Málaga får grönt ljus lämnades vid en presskonferens på torsdagskvällen av hälsovårdsminister Salvador Illa och landets chef för akutsjukvården, Fernando Simón.

– Provinsen Málaga har haft en mycket positiv utveckling, säger Simón.

Under torsdagen rapporterades det om endast fyra nysmittade och noll dödsfall. Dessutom har ytterligare 41 personer tillfrisknat. I dagsläget får 23 personer sjukhusvård, av dessa befinner sig bara tre på intensivvårdsavdelningar.

I provinsen Granada är det i dagsläget 30 personer som vårdas på sjukhus för covid-19. Sju av dessa får intensivvård.

Under den senaste 14-dagarsperioden har infektionshastigheten legat på 2,65 fall per 100.000 invånare och för provinsen Granada har den varit 4,26. Det andalusiska genomsnittet är 2,71. Dessutom har Andalusien tillräcklig kapacitet att kontrollera och övervaka möjliga Covid-19-pikar.

Det betyder att Málaga och Granada går in i fas 2 med Almería, Cádiz, Córdoba, Huelva, Jaén och Sevilla som har varit i den fasen sedan i måndags den 25 maj.

Marbellas borgmästare Ángeles Muñoz skriver på Twitter:
”Beslutet kommer sent utan att regeringen har gett några övertygande förklaringar. Vi är övertygade om att om vårt sjukvårdsdistrikt uppfyller samtliga kriterier så att kan vi fortsätta till fas 3 tillsammans med övriga av Andalusien”.

Även regionpresidenten Juanma Moreno är inne på samma tankar och skriver:
”Vi skulle helst ha velat undvika denna försening på en vecka, en försening som vi inte har förstått. Men det är goda nyheter att Málaga och Granada går in i fas 2 från måndag. Det logiska är att om förekomsten av viruset fortfarande är lågt kan de åtta provinserna gå in fas 3 tillsammans”.

Från måndag gäller alltså fas 2 och då upphör också de tidsbegränsningar som funnits för allmänheten när det gäller promenader och motion. Det blir endast personer över 70 år som får fortsatta restriktioner att bara vara ute mellan klockan 10 och 12 och 19 och 20 för promenader och motion. Hit räknas inte ärenden som att handla, besöka apotek, caféer, restauranger bland annat.

Det blir även möjligt att samlas i mindre grupper upp till 15 personer för möten. Det kan vara ute på gatan, i bostaden, på stranden eller vid en pool.

Butiker på över 400 kvadratmeter öppnar från måndag med upp till 40 procents beläggning av det annars tillåtna besöksantalet.

Caféer, tapasbarer och restauranger får fylla uteplatserna med upp till 50 procents beläggning och även servera inomhus till 40 procents beläggning.

Det blir även tillåtet med bad i hav och pool med vissa begränsningar. I pool bara upp till 30 procent av det normala antalet besökare och med förhandsbokning.

Tilläggas kan att havet just nu håller strax över 20 grader.

Kyrkor och församlingar kan ha gudstjänster och möten med besökare som fyller upp 50 procent av antalet stolar eller bänkrader.

Biografer, teatrar och bibliotek kan hålla öppet med vissa begränsningar och restriktioner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.