Prenumerera på nyheterna

Från bitter apelsinmarmelad till avfallshantering

I början på 2000-talet skickades tusentals kilo apelsiner från träden utmed gatorna till ett företag i Sevilla. Frukten blev till djurfoder, parfym eller bitter apelsinmarmelad som gick på export till den brittiska eller franska marknaden. Men numera hamnar allt vid avfallsanläggningen Los Ruices. Du har säkert lagt märke till att kommunalarbetarna är i full gång med att beskära (poda) och ta ned frukt från apelsinträd som kantar många gator på Solkusten.

Enligt Luis Medina-Montoya, vid miljönämnden vid Málaga kommun kommer 580.920 kilo apelsiner från 6.876 träd att kasseras under årets kampanj med att beskära.

Hela skörden går till avfallshanteringsanläggningen Los Ruices, skriver dagstidningen La Opinión de Málaga.

Men så var det inte i början på 2000-talet då företaget Tana S.A. med hjälp av migranter skördade apelsiner under en månads tid för att sedan exporteras till Sevilla.

På grund av hälsovårdsnämndens anvisningar så är det inte att rekommendera att frukt som vuxit i stadsmiljö och absorberar koldioxid används till livsmedel. Miljön är helt enkelt inte lämplig.

I stället blir apelsinskörden numera organiskt avfall som går till Los Ruices. Här förvandlas den till en typ av kompost som dock inte håller någon hög kvalitet.

Frukterna innehåller ämnen som inte är så lämpliga för miljön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.