Prenumerera på nyheterna

Från midnatt gäller kommunkarantän i Andalusien

Från midnatt mellan måndag och tisdag inför Andalusien perimeterkarantän i samtliga 785 kommuner i regionen vilket berör totalt 8,4 miljoner människor. Samtidigt förlängs beslutet för perimeterkarantän i regionalt för Andalusien fram till den 23 november. Besluten har tagits i samarbete med hälsoexperter för att begränsa rörligheten. Det meddelade regionpresidenten Juanma Moreno på söndagen.

Kommunkarantän eller perimeterkarantän för kommuner innebär att det inte blir tillåtet att passera kommungränsen förutom vid nödvändiga ärenden. Hur detta kommer att fungera i praktiken återstår att se eftersom många kommuner har vuxit ihop.

Samma sak gäller för regionen Andalusien. Det är inte tillåtet att passera gränsen till en annan region förutom vid nödvändiga ärenden som att ge hjälp till äldre, besök vid sjukvården, utbildning, juridiska ärenden eller i samband med arbete eller administrativa ärenden som att besöka ambassad eller honorärkonsulat.

Förutom kommunkarantän och fortsatt regionkarantän så utökas utegångsförbudet. Det gäller från klockan 22 till 07. Det vill säga en timme tidigare på kvällen och med en extra timmes förlängning på morgonen.

Att rörligheten utomhus är så stor mellan klockan 6 och 7 på morgonen överraskar många. I vart fall har regionregeringen valt att förlänga utegångsförbudet en timme till klockan 7.

Från i morgon tisdag klockan 18 ska även barer, restauranger och icke nödvändiga butiker hålla stängt. De som inte berörs av beslutet är matbutiker, vårdcentraler, läkarmottagningar, veterinär, optiker, ortopeder, bok- och tidningsaffärer, bensinmackar, bilbesiktningen ITV, idrottsanläggningar med motion utomhus, körskolor och frisörer.

I Granadaprovinsen ska barer, restauranger och icke nödvändig handel hålla stängt dygnet runt. Det gäller alltså även för sjukvårdsdistriktet Granada Sur dit Costa Tropical, Almuñécar, Salobreña och Motril tillhör.

Skolor kommer att hålla öppna som vanligt. Däremot kommer undervisningen vid universiteten att ställas in och hållas online vilket påverkar 260.000 studenter i Andalusien. Utom när det gäller praktiska linjer.

Restriktionerna gäller från tisdagen den 10 november till måndagen den 23 november.

För bar- och restaurangnäringen är beslutet om att stänga klockan 18 eller som i Granadaprovinsen att hålla stängt dygnet runt i 14 dagar ett hårt beslut. Redan nu går många inom servicenäringen på knäna och med gårdagens beslut riskerar fler att slå ihop och stänga.

Uppskattningsvis 100.000 barer och restauranger kommer att slå igen i Spanien i år.
Genom att gå in på mapacovid.es och skriva vilken kommun du bor i får du information om vad som gäller. Klicka här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.