Från nu är det böter som gäller till karantänbrytare

Ett par dagar är nog som en övergångsperiod från det att nationellt nödläge utlystes med uppmaningen att allmänheten skulle hålla sig hemma till att polisen nu kommer att utöka bevakningen och i en större omfattning skriva ut böter till karantänbrytare. Inrikesdepartementet har nu beordrat all polis att utöka kontrollen av företag, fordon, vägar och samhällen.

Spanska myndigheter har låtit allmänheten anpassa sig under några dagar till karantänbeslutet som kom senaste helgen. Numera är det utökad bevakning som gäller och böter till karantänbrytare som vid upprepade tillfällen bryter mot karantänbeslutet.

”De första dagarna var en lärotid där vi i första hand koncentrerade oss på att informera och vägleda befolkningen. Nu är tiden inne för att vara än mer tydlig och tillämpa de beslut som tagits”. Det säger nationalpolisens vice operativa chef (DAO) och får medhåll av Laurentino Ceña vid Guardia Civil som betonar att regeringskansliet La Moncloa har skickat ut tydliga signaler inför helgen om att utöka bevakningen och kontrollerna.

I skrivande stund har ett tusentals böter skrivits ut, de flesta på mellan 100 till 600 euro och nästan alltid till personer som ignorerat polisens anvisningar. Det är mycket troligt att antalet utfärdade böter till personer som bryter mot Spaniens förbud mot vistelse utomhus kommer att öka de närmaste dagarna i samband med veckoslutet, säger Inrikesdepartementet i ett uttalande.

Du som besöker en matbutik uppmanas att komma ihåg att ta med kvittot i matkassen på de inhandlade varorna som ett bevis om du blir stoppad av polis.

I Madrid har polisen skrivet ut 903 böter till karantänbrytare under loppet av 24 timmar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.