Prenumerera på nyheterna

Francos kvarlevor kan flyttas

Spaniens Högsta domstol har på tisdagen avvisat överklagandet från Francisco Francos anhöriga och meddelat att kvarlevorna kan flyttas från Valle de los Caidos. Spaniens t f socialistregering beslöt redan i mars att kvarlevorna ska flyttas, ett beslut som Francos familj överklagade.

Högsta domstolen menar att det finns ett allmänintresse i saken att skyddad lagen om det historiska minnet, artikel 16.3. De meddelar att de kommer att lämna över sitt beslut till konstitutionsdomstolen.

Valle de los Caidos norr om Madrid är ett nationalmonument där omkring 30.000 stupade vid inbördeskriget ligger begravda. Här ligger även Spaniens tidigare statschef, diktatorn Francisco Francos begravd.

Enligt lagen om det historiska minnet bryter begravningsplatsen mot lagen så länge Franco ligger begravd på platsen. Franco dog inte under inbördeskriget utan avled 1975.

I stället förslås att kvarlevorna transporteras till kyrkogården Migorrubio i El Pardo utanför Madrid där Francos hustru Carmen Polo ligger begravd.

Francos barnbarn vill att hans kvarlevor förblir i Valle de los Caídos. Om det inte är möjligt bör kvarlevorna flyttas till Almudena-katedralen i Madrid där Francos dotter Carmen Franco 1987 köpte gravplatser till familjen och själv ligger begravd. Den platsen är skyddad och bevakas av vakter medan kyrkogården i El Pardo inte har någon bevakning.

Francos anhöriga menar att det är stora risker för konfrontationer mellan extremistiska grupper och nämner 2013 då Almudena-katedralen utsattes för ett attentatsförsök av en grupp chilenska anarkister som dömdes till fyra och ett halvt års fängelse.

Enligt Francos anhöriga är det en kränkning av de grundläggande rättigheterna till personlig integritet och religionsfrihet att flytta kvarlevorna av landets tidigare statschef. Francofamiljens önskan stöds av benediktinsamfundet i Valle de los Caídos samt av stiftelsen Fundación Francisco Franco och sällskapet Asociación para la Defensa del Valle som vill försvara platsen.

Luis Felipe Utrera Molina som är advokat men även barn till en tidigare minister under Francoregeringen säger att de kommer att gå vidare till konstitutionsdomstolen och till domstolen i Strassburg för de mänskliga rättigheterna.

Familjen Martínez Bordíu Franco är mer enad än någonsin och tänker gå hela vägen, säger advokaten Luis Felipe Utrera Molina till spanska medier på tisdagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.