Prenumerera på nyheterna

Fredagsvinet: 19 utmärkelser till viner från Málaga

Det arrangeras en mängd vintävlingar i Spanien där viner granskas och bedöms av en kunnig jury. Premios Zarcillo är ett prestigefyllt pris som vinmakare sätter stort värde på. Det är regionregeringen Junta de Castilla y León som arrangerat tävlingen sedan 1991. Den 14 till 17 oktober hölls tävlingen för 18:e gången med bedömning av nationella viner och tionde gången för bedömning av internationella viner.

Tävlingen är en del av sammanslutningen VinoFED (Federación Mundial de Grandes Concursos Internacionales de Vinos y Espirituosos) där vinvärldens främsta tävlingar ingår.

1.600 viner
När den senaste upplagan av Premios Zarcillo 2021 arrangerades i Valladolid fick viner med ursprungsmärkning D. O. Málaga y Sierras de Málaga hela 19 utmärkelser fördelade på sju guld och tolv silver.

Totalt bedömdes 1.600 viner från 33 länder. Det var blindprovning där 85 vinexperter medverkade varav flera med Masters of Wine.

Moclinejo
Av 120 viner som fick guld kom tre från Bodegas Dimobe i Moclinejo i Axarquía-området öster om Málaga. Samtliga är dessertviner som tillhör toppskiktet i världen: Seco Transañejo, PX och Moscatel Tierno Zumbral.

Guld fick även tre dessertviner från bodegan Málaga Virgen i Fuente de Piedra: Don Juan, Don Salvador och PX Reserva de Familia.

Ronda
Nästa guld gick till en av de många bodegor som finns i Ronda, Morosanto och vinet Lunera som jag har rekommenderat tidigare. Det är gjort på Petit Verdot, Cabernet Sauvignon och Syrah och har legat 12 månader på franska fat.
Härlig körsbärsröd färg, kryddor, mineraltoner och en del rostade inslag. Mogna och söta tanniner, fylligt vin med bra avslut. Det kostar 15,60 euro.

Besök
Bland silvermedaljerna noterar vi att Dimobe fick ytterligare fyra utmärkelser. Det gällde bland annat deras utmärkta röda El Lagar de Cabrera crianza 2017 på Syrah och Petit Verdot som legat ett år på franska och amerikanska fat. Pris: 12,95 euro. Också ett vin jag rekommenderat tidigare.

Med tanke på alla bra viner som produceras hos Dimobe kan ett besök rekommenderas.

Bodegas Dimobe eller Bodega A. Muñoz Cabrera som den heter i folkmun i området. Det är nu tredje generationen som driver företaget som startade 1927 i Moclinejo.

Den charmiga bodegan ligger mitt i byn. Ta den norra infarten och ställ bilen på parkeringsplatsen när du kört ner till byn. Då har du bara 150 meter till Plaza España och därifrån cirka 75 meter till bodegan. Ska du besöka bodegan krävs besked i förväg (679 752 718). Eller läs mer på dimobe.es
Utanför byn har bodegan sin lagerlokal med en liten vinshop som är öppen under dagen förutom lunchstängt mellan klockan 14 och 16.

Övriga bodegor i Málagaprovinsen som fick silver var Málaga Virgen, 2, Victoria Ordóñez, 2, Quitapenas med 2 silver.

Morosanto Blanco fick silver.

Vintips
Nyligen drack jag en David Moreno Selección de la Familia 2017 Crianza på Tempranillo 90% och Garnacha Tinta 10%. Från Bodega David Moreno och 18 månader på franska/amerikanska fat. Härliga upplevelser av mogna körsbär och frukt, örter, krämig ek, kryddor och mogna tanniner. 10 euro.

Fler vintips regelbundet under hashtag #spanskaviner

Har du missat någon av de senaste vinjetterna ”Fredagsvinet”?

Fredagsvinet: Spanien största exportören

Fredagsvinet: Vi tar tjuren vid hornen

Fredagsvinet: Vinturismen är här för att stanna

Vinresa
Det har kommit in förfrågningar om nästa vinresa till La Rioja, Ribera del Duero och Cigales. Det finns ett preliminärt datum: 30 september till 4 oktober. Du kan föranmäla dig redan nu till den officiella guiden Siv Ling på: [email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.