Prenumerera på nyheterna

Fredagsvinet: Amerikansk eller fransk ek

Titta på bilden härintill. Till vänster har du amerikansk ek. Till höger fransk ek. Ekfatslagring eller fatlagring är ett kärt samtalsämne i vinkretsar. Det betyder att vinet efter fullföljd alkoholjäsning får ligga i tunnor gjorda av ek. Det får en märkbar effekt på bouquet och struktur.

Det här med ekfat är en allvarlig sak i Spanien. Och dyr. Landets vinproducenter lägger ut cirka 90 miljoner euro årligen på att ta hand om sina ekfat eller göra inköp av nya.

Totalt sett i världen är det endast 2 procent av allt vin som åldras i fat. I de flesta fall fransk eller amerikansk ek.

Du som är bosatt i vinlandet Spanien eller besöker landet söder om Pyrenéerna ofta känner nog säkert till följande fras på vinetiketten: ”Crianza de 12 meses en barricas de roble francés y roble americano”.

En Crianza som lagrats tolv månader på fransk (Quercus Sessilis) eller amerikansk ek (Quercus Alba).

Vad är skillnaden på dessa två ekfat?

Lås oss först börja med det främsta igenkänningstecknet på fatlagring: doften av vanilj. Äldre viner kan andra söta och väldoftande intryck dyka upp på grund av kemiska föreningar. Kanske du har hört talas om cederträd eller cigarrlåda.

Förutom vanilj ger ektannin (garvsyran) från nya fat en fastare, torrare mer komplex struktur åt smaken. Druvtanninet upplevs som tjockare strävhet. Ektannin går åt det kryddiga.

Det kan förgylla vinkunskaperna om du någon gång provar samma unga vin som lagrats på nya fat respektive gamla fat. Då märker du skillnaderna när det kommer till vaniljarom och tannin.

Tannin skapar strävheten, den där sammandragande upplevelsen när gommen, tänderna och tungan känns som sandpapper. Det beror på tanninet som förändrar salivens sammansättning som normalt upplevs som hal och oljig.

Prova att tugga på vindruvsskal eller på kärnorna. Då känner du strävhet!

Men vad är då skillnaden mellan amerikansk och fransk ek? Vi håller oss till dessa även om det finns ek från forna öststaterna som Ukraina och Ungern som används vid fatlagring. Det finns totalt cirka 250 olika ekar i världen.

Fransk ek är dyrare än amerikansk. Den är kryddig, lätt vaniljaktigt elegant och upplevs som något mjukare än den amerikanska.

Den amerikanska eken har mycket mer aromer vilket ger vinet en mer karaktäristisk vaniljarom. Den amerikanska eken har tuffare tanniner än den franska.

Utöver om det är fransk eller amerikansk ek spelar både storlek på faten och åldern in hur vinet utvecklas. Nyare amerikanska fat ger en mer utpräglad vaniljarom och bidrar till söta aromer som karamell men även kaffe.

I Spanien används mest amerikansk ek. i exempelvis La Rioja finns det cirka 650.000 fat varav endast 8 procent är fransk ek. Ett amerikansk ekfat kostar mellan 300 till 400 euro medan det franska går på mellan 700 till 800 euro.

Amerikansk ek är starkare, hårdare i strukturen och praktiskt taget vattentätt. Porerna är större jämfört med fransk ek vilket innebär att träets egenskaper överförs till vinet lättare och snabbare.

Amerikansk ek bidrar med en större variation av aromer som tropiska eller exotiska nyanser som går mot kokosnöt, doft av kaffe, tobak och kakao. Här kan någon tycka att det blir lite väl mycket medan fransk ek bidrar till svagare men kanske mer eleganta aromer.

Ju mer dofter du kan finna i ett vin desto bättre är vinet, brukar vara ett talesätt hos vissa. Den personen gillar troligtvis amerikansk före fransk.

Fransk ek har finare mjukare porer. Vid tillverkning av fat går det åt mer fransk ek vilket också bidrar till att priset är högre. Fransk ek ger ifrån sig aromer långsammare vilket ger vinet större elegans och balanserade toner som dofter av vanilj, honung, nötter, söta bergskryddor.

Till syvende och sist är valet av fransk eller amerikansk ek inte beroende på priset utan mer beroende av vinmakarens smak och önskad vintyp.

Veckans vintips:

Hacienda López de Haro crianza 2017
På Tempranillo, Garnacha, Graciano. En klassisk stabil La Rioja. Körsbärsröd färg. Mogna frukter med nyanser av kryddor, kakao. Balanserat med bra syra. 18 månader på franska och amerikanska fat. 6,90 euro.

Los Frontones crianza 2011
Från Bodegas Excelencia Ronda på Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Tempranillo och Syrah. Mjuk och behaglig, mogen frukt, ihållande smak med mogna tanniner. 12 månader på nya franska ekfat. Pris: Ca 9 euro.

Marqués de Arviza Selección Especial
Ett höjdarvin som fått 92 poäng i Guía Peñín. På handplockade Tempranillo som vuxit på 620 meters höjd nära Fuenmayor i La Rioja. Härliga nyanser av röd frukt med rostade kryddiga nyanser. Elegant och balanserat som åldrats i franska fat. Pris: Ca 11 euro.
Fler vintips hittar du på Twitter under hashtag #spanskaviner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.