Prenumerera på nyheterna

Fredagsvinet: Årets viner på Solkusten

Cortijo La Fuente, Bentomiz, Lunares, Kieninger och Quitapenas. Där har vi årets vinproducenter i provinsen Málaga. Provinsstyrelsen med satsningen Sabor a Málaga, En smak av Málaga, delade 5 december ut priser till årets bästa fem viner. Totalt 55 viner från 18 producenter bedömdes. De vinnande bidragen får 5.000 euro var plus att de får medverka i kommande vintävlingar i Spanien och internationellt. Att vinna på hemmaplan i provinsen är första steget till att visa upp sig på andra marknader.

För sjunde året i rad arrangerades vinprovningen där vinexperter var samlade för att titta, dofta och smaka och ge utmärkelser till de fem bästa vinerna med ursprungsmärkning Denominación de Origen Málaga y Sierras de Málaga.

Samtidigt berättade provinsstyrelsens ordförande, Juan Carlos Maldonado, att i anslutning till vinmuseet i Málaga öppnar en vinbutik med produkterna märkta ”Sabor a Málaga”.

Så vilka fem viner bedöms då som provinsens bästa? Faktum är att vinjetten Fredagsvinet i Svenska Magasinet redan har rekommenderat någon av dem.

Det gäller framför allt det bästa vita vinet. Cortijo La Fuente 2018 från Bodegas Cortijo La Fuente. Det tillhör en av mina favoriter bland lokala vita viner på Solkusten.

Priset för bästa söta vitvin gick till Bodegas Bentomiz och deras Ariyanas Naturalmente Dulce 2018.

Utmärkelsen bästa rödvin med högst sex månader på fat gick till Lunares Tinto 2018 från Bodegas Lunares.

Bästa rödvin med minst sex månader på fat är Vinana 2015 från Bodegas Kieninger. Det är första gången ett ekologiskt vin tar hem den utmärkelsen och det är en fjäder i hatten för ägaren och grundaren Martin Kieninger som vi har berättat om tidigare.

Bland söta starkviner vann Bodegas Quitapenas med sin Oro Viejo. Vilket härligt namn, Gammalt guld. Deras klassiska Málagavin Pajarete fick också en speciell utmärkelse.

Så nu är det bara att ge sig ut och botanisera bland vinhyllorna på jakt efter årets viner i provinsen Málaga. Du lär hitta dem i välsorterade avdelningar vid större köpcentrum eller i så kallade vinotecas, vinbutiker, i din kommun på kusten.

Eller googla på bodega och vinets namn och gör en beställning. Eller så finns webbplatsen med produkterna ”Sabor a Málaga” varifrån du också kan beställa hem för att sedan göra din egen bedömning.

Fler vintips hittar du under hashtag #spanskaviner på Twitter

Trevlig helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.