Prenumerera på nyheterna

Fredagsvinet: Favoritdruvor

Det finns betydligt fler druvor än Tempranillo och Verdejo. Spaniens vanligaste blå respektive gröna druva. Tempranillo kan även kallas för Tinta del País, Tinto Fino eller Tinta de Toro beroende på om den växer i Ribera del Duero eller Toro-distriktet. I La Mancha heter den Cencibel och Ull de Llebre i Katalonien. Kärt barn har många namn tycks det som. Vid samtal om vin händer det att en del ger uttryck åt Spaniens klena utbud av druvor och vin. Det visar sig att personen i regel bara druckit Tempranillo och Verdejo-viner. Vilket är synd.

Mina egna favoriter är den blå druvan Mencia och den gröna Godello. Mencia är Spaniens bästa blå druva. Och Godello är Spanien bästa gröna druva.

Vid inköp av vin är det intressant att välja efter druva och kanske inte alltid efter område eller land. Du kommer inte att bli besviken på Mencia eller Godello som främst växer i den nordvästra delen av Spanien.

Mencia (bilden) hittar vi i El Bierzo och Ribeira Sacra men även i Valdeorras och Castilla León. Ett utmärkt köttvin eller till smakrika ostar. Smakrikt och eftersmak. Mogen frukt.

Godello växer i huvudsak i distrikten Valdeorras, Monterrei och El Bierzo. Ger fylliga, smakrika viner med aromer som citrus och mineral. Viss likhet med albariño. Passar utmärkt till fisk och skaldjur.

Förutom Mencia, Godello och Tempranillo är viner på Garnacha, Cabernet, Albariño, Graciano, Moscatel de Alejandría, Pedro Ximenez och Monastrell vanliga.

Lokalt i södra Spanien hittar vi lokala druvor.

Tintilla de Rota odlas i västra Andalusien och kan ha sitt ursprung i trakterna runt Rota nära Cádiz. Den ger viner med viss komplexitet, bra syra och fin frukt.

Och så har vi Romé som troligtvis få svenskar känner till även om den betraktas som den klassiska blå druvan som i vinkretsar förknippas med Andalusien.

Romé var druvan som familjer planterade för vinframställning till husbehov. Först i augusti är 2000 klassificerades druvan och fick användas i kommersiell vinproduktion. Den odlas framför allt runt Alhama de Granada i provinsen Granada.

Även i Axarquía växer druvan Romé och den tycks trivas förträffligt i skifferjorden. Har tidigare berättat vad som hände 2016. En av vinvärldens främsta kritiker Robert Parker gav toppbetyg till vinmakaren Lauren Rosillo i Axarquía och rödvinerna Sedella och Laderas de Sedella. Viner gjorda på bland annat Romé.

En framgångssaga för en lokal druva på kusten alltså.

Vilka druvor är då vanligast i världen?
Blå: Cabernet, Merlot, Syrah och Pinot Noir. I Spanien Tempranillo.
Gröna: Chardonnay, Sauvignon och Airén. I Spanien även Verdejo.

Några lokala druvor i Spanien
Balearerna: Callet, Fogoneu, Gargollassa och Giró
Kanarieöarna: Gual, Negramoll, Tintilla, Baboso Negro och Vijariego.
Galicien: Brancellao, Espadeiro, Loureiro, Sousón, Caíño
Katalonien: Sumoll, Trepat och Morenillo.
Andalusien: Tintilla de Rota och Romé Tinta.
Utiel-Requena: Bobal.

Bildtext: I Ribeira Sacra odlas Mencia

Tips på viner på druvorna Mencia och Godello hittar du på Twitter under hashtag #spanskaviner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.