Prenumerera på nyheterna

Fredagsvinet: Gammal kärlek rostar aldrig

På 90-talet hade Spanien runt 30 procent av marknaden när svenskar valde vin och La Rioja toppade försäljningslistorna år efter år. Sedan dess har mycket hänt som bag-in-box som italienarna var snabba med att få ut på marknaden. 2006 knuffade Italien undan Spanien från förstaplatsen. Nu kommer allt fler tecken som visar att Spanien börjar ta igen förlorad terräng.

Läste nyligen i vinguiden att spanska viner är på uppgång i Sverige. Under fjolåret tappade Italien medan spanska viner ökade med 13 procent.

– Vi ser lite av en spansk renässans. Intresset kommer både från äldre kunder som återvänder till en gammal kärlek och nya kunder, säger Systembolagets inköpare Marcus Dahlin till Vinguiden.

Förutom La Rioja har svenskarna vidgat sina vinvyer i Spanien och provar numera vin också från Teneriffa, El Bierzo, Ribeira Sacra nära Lugo, Valencia, Málaga och Toro samtidigt som Ribera del Duero är mångas favorit.

Men oavsett det stora utbudet är det La Rioja som de flesta svenskar dras till.

I veckan lät Svenska Magasinet göra en undersökning på sitt Twitterkonto. Följande fråga ställdes:

Vilket vindistrikt är Din favorit?
37,2 procent svarade La Rioja följt av Ribera del Duero, 34,9, provinsen Málaga, 20,9, och övriga 7 procent.

Alltså, den gamla kärleken La Rioja i topp.

Jag får ofta tips från er läsare på viner som ni har hittat och vill rekommendera. Och ofta blir det möten vid butikernas vinhyllor där smak, utseende och doft diskuteras. Det är härliga möten som har utmynnat i nya idéer.

Jag brukar även iaktta vilka viner spanjorer stoppar i varuvagnen. Häromdagen kom en medelålders man in på en vinavdelning. Han gick med raska steg fram till ett vin och tog två flaskor.

Han visste tydligen precis vad han ville ha.

Det var inte många flaskor kvar av just det vinet så jag passade på att ta en butelj. Det såg mannen och genast kom ett samtal igång. Vi blev goda vinvänner på stående fot, bytte telefonnummer för att träffas en gång och prova viner med andra entusiaster som är i restaurangbranschen.

Veckans vintips
Vinjetten ”Fredagsvinet” har gjort uppehåll två fredagar och har varit saknad av er läsare. Det har gjort att jag fått vintips från er. Här är några av dem:

Christian Körberg har upptäckt Vallarcal från Badajoz i regionen Extremadura. Den är gjord på Tempranillo och går att hitta i butiken Aldi. Vinet får även bra betyg i Guía Peñín.

”Stor kropp (14%), mogen smak utan mycket taniner, lagring på ek känns av och har smak av choklad, läder och plommon, samt lång eftersmak. Bästa vinet jag har hittat under 10 år under 10 euro (2.99 euro)”.

Bjarne Vork tipsar om ett riktigt fynd på Lidl för 6,39 euro. Det är Neo Crianza 2016 från Ribera del Duero. Vinet har fått 91 poäng i Guía Peñín. Nu pratar vi fynd.

Och så undrar du säkert vilket vin som spanjoren jag träffade i butiken rekommenderade:

Martínez Lacuesta 2018 från Haro i La Rioja och bodegan Martínez Lacuesta. En trevlig överraskning, mycket vin för lite pengar. Välsmakande, lätt och fräsch med en mycket behaglig fruktig och varm finish efter några månader på amerikanska ekfat. 4,95 euro på Maskom.

Till slut några rader om de kommande vinmässorna Experiencias Verema.

Den 3 maj hålls vinmässan på Gran Hotel Miramar i Málaga. Senare under året väntar evenemang i Alicante, Valencia, Mallorca och Murcia bland annat. Vi återkommer med datum längre framöver.

Vinmässorna Experiencias Verema är öppna för allmänheten mot ett mindre inträde.
Fler vintips: KLICKA HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.