Prenumerera på nyheterna

Fredagsvinet: Gläder människans hjärta

Semana Santa, den heliga veckan eller påsken står inför dörren. Málagas vinproducenter har sitt eget brödraskap som bildades den 19 mars 1615. Tack vare ett privilegium utfärdat av påve Pius VI så har Málagas vinproducenter sin egen procession på torsdagar under påskveckan. På grund av pandemin hålls inga processioner i år. Jag blev i veckan påmind om Málagas vinproducenters brödraskap vid ett besök i Málaga i onsdags då jag passerade Iglesia Conventual de la Aurora María y de la Divina Providencia på Calle Andrés Pérez 15.

På väggen till kyrkan finns den tavla som du ser här intill med ”viñeros”, det vill säga vinmakarnas brödraskap.

Vin är en av mänsklighetens äldsta produkter. Det är även ett livsmedel som används i allvarliga sammanhang. Vin förekommer i samband med religiösa sammankomster och har en innebörd.

”Och han (Jesus) tog en bägare, och efter att ha tackat Gud gav han den åt dem och sade: »Drick av den alla. Detta är mitt blod, förbundsblodet som blir utgjutet för många till syndernas förlåtelse” (Matteus 26:27-28).

Vinet symboliserar Jesus blod.

Vin har alltså en plats i mänsklighetens historia även när det kommer till religiösa händelser. Faktum är att den äldsta nedskrivna berättelsen hittar vi i Bibeln där det berättas om Noa som var den första litterära person att plantera en vingård och dricka vin.

Vin har även betraktats ha ett visst medicinskt värde som antiseptiskt eller milt desinficerande medel.

I Bibeln berättas det om Paulus som gav rådet till Timoteus: ”Drick inte längre vatten, utan använd lite vin för din mage och dina ständiga krämpor”.

Doktor Salvatore P. Lucia, professor i medicin vid University of California School of Medicine, skriver:

”Vin är den äldsta dietdrycken och det viktigaste läkemedel som har varit i kontinuerligt bruk under mänsklighetens hela historia. Det är faktiskt få andra tillgängliga medel som i så stor utsträckning har rekommenderats för sin läkande verkan”.

Sår baddades med vin, vatten blev drickbart om det blandades med vin. I den judiska Talmud står det att läsa: ”Finnes icke vin måste andra medikament tillgripas”.

Även om det blev totalförbud i muslimska länder att dricka vin tio år efter Muhammeds död år 632 så beskrivs vinet i Koranen som något positivt.

Islams grund för att inte dricka vin uttrycks endast på ett ställe i Koranen trots att Muhammed räknade vin som en av livets goda gåvor. I sextonde suran står det att läsa ”av palmernas och vinrankornas frukter – bereden eder rusande dryck och god näring; häri finnes sannerligen ett tecken för människor, som hava förstånd”.

Vin är något som har glatt människor i tusentals år. Att vinet gör hjärtat glatt konstaterade psalmisten David i Bibeln med orden ”gläder den dödliga människans hjärta och gör hjärtat upprymt”.

Vintips
Baltos 2017 från B. Dominio de Tares i trendiga Bierzo i Kastilien y León. På 100 procent Mencía och sex månader på fat. Körsbär med kombinationer av söta kryddor, mörka skogsbär och smaskiga tanniner. 8,90 euro (Carrefour).

Ibland får jag frågor om något billigt vin som håller hyffsad klass. Och jag måste erkänna att jag ibland gör något spontant infallsköp av någon helt okänd vinflaska. Som Exilium Monastrell från Bodegas Volver i Alicante. Bodegan är inte okänd för mig. Bodegas Volver göra flera riktigt bra viner. Så lägg namnet på minnet. Tidigare har jag rekommenderat deras Tarima Hill 2018 som är bland det bästa som kommer från Costa Blanca.
Exilium kostar 2,95 euro! Och helt ok. (Maskom)

Tips från läsekretsen
Iréne Eriksson vill slå ett slag för Cepa 21 från 2016 som hon hittade på SuperCor. Det kommer från Ribera del Duero och kostar 17,65 euro. Och visst Iréne, det är ett mycket trevligt vin.

Jag har rekommenderat vinet tidigare, i december 2017. Då var det årgång 2015.

Bodegas Cepa 21 är ett ganska nystartat projekt som ingår i familjen Emilio Moro i Ribera del Duero. Cepa 21 ligger utmed riksväg N-122 mellan Spaniens gamla huvudstad Valladolid och Aranda de Duero.

Cepa 21 görs på Tinto Fino som är den renaste och bästa inom Tempranillo-familjen från vinstockar som planterades före 1990 i kalkrika jordar med lerlager. Vinet har legat 14 månader i nya franska och amerikanska ekfat.
Vackert körsbärsröd till färgen med blålila toner. En doft av mogna mörka bär som björnbär och svarta vinbär samt en svag nyans av ek. Strukturerad och elegant smak. Får ofta höga poäng i vinguiden Peñín.

Trevlig helg!

Fler vintips hittar du på Twitter under hashtag #spanskaviner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.