Prenumerera på nyheterna

Fredagsvinet: Höst är fest

Hösten är en härlig tid för oss vinälskare. Skörden av druvor som håller på långt in i oktober/november. Och trots covid-19-pandemin händer det saker. I regionen Comunidad Valenciana som var först i Spanien med att göra vin, arrangeras i höst inte mindre än 70 aktiviteter inom vinturism. Jag berättar det av den anledningen att vi har många läsare på Costa Blanca. Det händer regelbundet att jag blir uppmanad och skriva om viner på den spanska ostkusten.

Under hösten arrangerar förbundet för vinturism, Federación de Enoturismo, i regionen Comunidad Valenciana, den andra upplagan av Enotoño. En ordlek där vin, upplevelser och höst kopplas ihop.

Ett 70-tal aktiviteter arrangeras i kända vindistrikt som Castellón och Alicante samt i Utiel-Requena som har producerat vin i mer än 2.700 år även om de fick sin ursprungsmärkning (DO) ganska sent.

Du som är bosatt på Costa Blanca är lyckligt lottad. Faktum är att den vita kusten bjuder på en stor mångfald av viner. Här finns cirka hundra bodegor att besöka från Vinalopó i söder till Marina Alta y Baja i norr.

Vinodlingarna nära Alicante stad sträcker sig från kusten och in mot land där río Vinalopo har sin början. Det finns även några mindre odlingar mellan Calpe och Benigembla, norr om turistmetropolen Benidorm.

Mitt tips till dig är att gå in på den utmärkta webbplatsen enoturismocv.com och botanisera. Längst ned på sidan hittar du ”Ruta del vino de Alicante” som du klickar på.

Och är du bosatt på Costa del Sol var inte orolig för att du går miste om något. Du kan du hitta erkänt bra viner från Alicante på närmaste shoppingvaruhus som Carrefour.

Costa Blanca förknippar vi gärna med starkvinet fondillón, vinet som tillverkas av övermognade Monastrell-druvor av bra kvalitet. Det är karaktäristiskt för sin höga alkoholhalt (ca 18º), ligger på fat i minst åtta år och ses som ett av världens historiska viner.

En gång i tiden var Alicante synonymt med fondillón och Monastrell. Ungefär som provinsen Málaga med sina söta dessertviner på Moscatel. Numera har tillverkningen av viner på Monastrell tagit stora steg framåt.

I Frankrike heter druvan Mourvèdre. I Australien Mataró. Monastrell ger röda, kraftfulla viner. Det är en druva som finns för att skapa volym.
En gång i tiden exporterades Monastrellvin till andra vindistrikt för att blanda ut alkohol- och färgsvaga viner. Tidigare hade vin på Monastrell lite för mycket av allting. Både alkohol, färg och strävhet. Nu för tiden har det blivit mycket bättre och vill du pröva ett bra vin gjort på Monastrell är det bland annat Alicante som gäller.

Men även Syrah och Merlot liksom klassiska Cabernet Sauvignon, Pinot noir och Petit verdot växer här. Rosévinerna på Monastrell är populära, intensiva med bra struktur och kropp.

Bland vita spelar Moscateldruvan huvudrollen och ger nyanser åt apelsin, jasmin och lilja. Det produceras även mousserande, så kallade espumosos i provinsen.

Mer tips om Alicanteviner hittar du på Twitter och @Vinos_ALICANTE
Nästa vecka ska vi titta på tre andra vindistrikt i närområdet. Bullas, Yecla och Jumilla.

Tips:

Tarima Hill 2017
Producenten Bodegas Volver ligger i Sierra de la Sima i hjärtat av Alicante. Ännu ett vin framställt på druvan Monastrell. Det här är riktigt trevligt vin. 91 poäng och betyget exelente i vinguiden Guía Peñín. 9,95 euro på Carrefour. Detta är glädje och full harmoni.

Vino Laudum Crianza 2015
Från Bodega Bodegas Bocopa i Petrer i distriktet Alicante. Ett bra rödvin för bara 5,85 euro på Cabernet Sauvignon, 40 procent, Merlot, 30 procent, och Monastrell, 30 procent. Får 87 poäng och fyra stjärnor i Guía Peñín.

El Miracle 120 Aniversario 2017
Gjort på 65% Tempranillo och 35% Syrah vid Vicente Gandía i Chiva (Valencia). Ett vin som mottagit flera utmärkelser och som går på export till cirka 90 länder. Vicente Gandía grundades i Valencia 1885 och drivs nu av fjärde generationen. Det är en av de största bodegorna i regionen Comunidad Valenciana och får ofta betyget bästa bodega i förhållande till priset.
Körsbärsröd färg med en kant som går åt violett. Doft av mörka frukter och mörka oliver som är karaktäristiskt för Syrah. Smaken bjuder på bra struktur med en balanserat friskt och elegant avslut. 86 poäng och fyra stjärnor i Guía Peñín.
Pris: 6 euro.

Laudum Chardonnay 2018 Barrica
Ett mycket intressant vitt vin från Bodegas Bocopa. 88 poäng i Guía Peñín och fyra stjärnor. Det vita Laudum Chardonnay har fermenterats i nya ekfat från Allier och Nevers. En blekgul färg med vissa gröna toner. Aromatisk doft med noter av frukt som persika, grapefrukt och ananas. Silkeslen balanserad smak med inslag av vanilj från eken. Perfekt till fisk, skaldjur, ris, skaldjurspasta eller vitt kött.
Pris: 5 euro.

Peña Cadiella Seleccío 2016
Veckans fynd. Producent är Vins del Comtat i Cocentaina i Alicante. Gjort på druvor som Syrah och Monastrell som vuxit på små odlingar i Montaña Alicantina. Doft av mogna bär som jordgubbar. Bra frukt med förnimmelser av plommon och aprikos. 91 poäng och fyra stjärnor i Guía Peñín.
Pris: 12,70 euro

Fler vintips hittar du på Twitter och under hashtag #spanskaviner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.