Prenumerera på nyheterna

Fredagsvinet: Inte så korkat

En gammal sjöman som seglat jorden runt men som tyvärr gick bort för ett par år sedan samlade på vinkorkar. När jag besökte honom i radhuset i Arroyo de la Miel beundrade jag hans ingång. Min vän hade trätt vinkorkar på snören som han lät hänga över ingången till dörren (bilden). Under årens lopp hade det blivit några korkar som han även hade fyllt större glasflaskor med.

Vin inspirerar till mycket.

Jag har svårt för en del moderna tilltag. Som boxvin, syntetisk kork och kapsyl i stället för äkta vara. Vinkorkar, tillverkade av korkek eller ”alcornoque”. Den växer i västra Medelhavsregionen och Spanien är världsledande tillsammans med Portugal.

Efter att ha öppnat en spännande butelj inför fredagsmyset doftar jag gärna på korken. Jag synar den, ser producentens stämpel eller logga, och doftar en stund till.

Tidigare hände det, efter jag satt i korkskruven för att dra upp korken, att den gick av. Men det händer numera sällan. Nästan aldrig.

Det gäller att förvara flaskorna i rätt miljö. Korken ska stänga flaskan där vinet förvaras. Det är ett naturligt material. Och precis som vinet är det en ”levande varelse” som utvecklas över tiden.

Så tänk på att ta hand om flaskan och innehållet. Men ta också hand om korken. Låt dina vinflaskor ligga så att korken kommer i kontakt med vinet. Då förlänger du livet på hela härligheten.

Naturliga vinkorkar från korkeken har unika egenskaper och gör det lättare för vinet att utvecklas korrekt.

Och som sagt. Kasta inte bort korkarna. De kan vi ha mycket glädja av.

Kanske du har gjort dina egna konstverk. Du är välkommen att skicka bilder till [email protected] så lovar vi att publicera dem.

Trevlig vinhelg!

Helgens vintips
Börjar med en klassiker som såg dagens ljus 1954 och fortsätter att vara en framgångssaga, Sangre de Toro Original 2018 från Familia Torres på Garnacha och Cariñera. Namnet Sangre de Toro är inspirerat av Bacchus, den romerska vinguden, känd som ”El hijo del Toro”. Eller flygvinet som vi kanske lite till mans har kallat det för. Ett vanligt vin som erbjöds ombord på Spanienflyget. ”En och annan sådan i mindre format kan ha slunkit ner i samband med flygplansmaten” skriver en följare på Twitter. Så, sant så. Ett bra lunchvin att inte glömma bort. Pris: 4,75 euro.

Alejairen 2018 Crianza Blanco från Bodega El Vinculo i La Mancha på druvan Aíren som tidigare var världens mest odlade druva. Trevlig lagrad vit överraskning, aromatisk, kryddig och med toner av ek. 89 p i Guia Peñín. 14,35 euro.

En personlig favorit, Pradorey Colección Barricas 2019, nio månader på fat, från Prado Rey Bodegas på Tempranillo skördade på 813 m höjd. Rena blålila toner, mogen frukt med kryddiga toner och vinnande avslut. 9,90 euro.

Vinmässor
Så en påminnelse till er läsare som bor på Mallorca och Costa Blanca. Det är snart dags för vinmässa Experiencia Verema i Palma och Murcia.
Här har du följande datum:
14 juni, Palma de Mallorca, Hotell Melia Palma Marina
28 juni, Murcia, Real Casino de Murcia
15-17 juli, Valencia, Hotell Balneario Las Arenas
27 september, Sevilla, Hotell Alfonso XIII
18 oktober, Alicante, Hotell Alicante Golf

Öppettider: 12-15 och 17-21.
Läs mer på: Verema.com

Fler vintips hittar du under hastag #spanskaviner på Twitter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.