Prenumerera på nyheterna

Fredagsvinet: Internationella rosédagen

Idag är det internationella rosédagen som infaller den fjärde fredagen i juni. Vi har tagit steget in i sommaren och vad passar inte bättre än att inmundiga en väl kyld rosé. Tidigare betraktades rosévinet som vinvärldens fula ankunge men så är det knappast längre.

Lyckans ost! Var glad för att du är i Spanien. Jämfört med utbudet av roséviner i Sverige som är väldigt likriktat har vi en stor variation av roséviner i Spanien.

Här kommer några tips:

El Lagar de Cabrera
Bodega Antonio Muñoz Cabrera. Dimobe S.L. i Moclinejo öster om Málaga överraskar ständigt. Svenska Magasinet har tidigare berättat om Bodega Dimobe som nu är inne på tredje generationen som driver vinproducenten som startade 1927.
De gör ett utmärkt rosévin, El Lagar de Cabrera, på den lokala druvan Romé och den mer vanliga Syrah. Pris: 9 euro.
Rosévinet har fått flera utmärkelser. Bland annat fick vinet högsta betyg vid en tävling där juryn bestod av kvinnor som arbetar som oenologer och sommelier på Iberiska halvön. Rosévinet tycks alltså gå hem hos den kvinnliga expertisen.

Señorio de Sarria 2019 rosado
Från Bodega de Sarría i distriktet Navarra som är känt för att producera några av Spaniens bästa roséviner. Det är Garnacha som ligger till grund för detta vin som kostar cirka 3,50 euro (!) på GMcash Málaga i Churriana mitt emot Ikea. En ren och ljus rosa färg. Frisk doft med förnimmelser av röd frukt, grapefrukt och en blommig bakgrund av rosor. Smaken är frisk och fruktig med en lång och behaglig finish.

Gran Feudo 2019 rosado
Har varit en av mina roséfavoriter sedan tidigt 1990-tal. Flaskan som smalnar av uppåt är en kändis. Producent är Bodega Gran Feudo i Cintruenigo i Navarra. Gjort på Garnacha, Tempranillo och Merlot. En färg som går mot det rosa. Intensiv, ren, fruktig doft med förnimmelser av jordgubbar och hallon. Smaken fräsch, bra syra med en trevlig och ihållande finish. Pris: 4,20 euro.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.