Prenumerera på nyheterna

Fredagsvinet: Internationella Tempranillodagen

Andra torsdagen i november. Eftersom vinjetten Fredagsvinet publiceras idag så blir det en dag senare vi uppmärksammar den Internationella Tempranillodagen eller Día Internacional del Tempranillo som vi säger här på hemmaplan. Vilken härlig dag att uppmärksamma. Även så här i efterhand.

Det var faktiskt amerikanarna som 2011 kom på den praktfulla idén att den vanligaste druvan i Spanien skulle uppmärksammas. Initiativtagare var Asociación TAPAS (Tempranillo Advocates, Producers and Amigos Society).

Målet med att utse den andra torsdagen i november som Tempranillodruvans Dag görs för att marknadsföra Tempranillo och vinerna som produceras inte bara i Spanien utan också i USA, Mexiko och Sydafrika där druvan växer.

Vi som älskar spanska röda viner älskar också Tempranillo som är den mest odlade blå druvan i Spanien och den viktigaste. I världen ligger den på fjärde plats bland de mest odlade. Den är karakteristisk för La Rioja, Ribera del Duero, Toro, Kastilien León och Navarra som producerar de bästa Tempranillovinerna.

Här är både förutsättningarna och kunskapen på topp varför Tempranillovinerna blir bäst från dessa områden. Dessutom är Tempranilloviner lagringsbara.

Det finns flera synonymer till Tempranillo beroende på vilket område vinet är ifrån. Tinto de País eller Tinto Fino heter druvan också i Kastilien León, Tinta de Toro i distriktet Toro, Cencibel i Kastilien La Mancha eller Ull de Llebre i Katalonien. Portugal heter druvan Tinta Roriz.

Vi får gå tillbaka några tusen år i tiden när feniciska köpmän från våra dagars Libanon kom till Spaniens kuster och hade med sig vinstocken.

Namnet har sitt ursprung i ”temprano” som betyder tidigt. Tempranillodruvan når sin optimala mognadstid före de flesta andra blå druvor. Dessutom är den lättodlad vilket gör att du kan hitta utmärkta Tempranilloviner till ett lägre pris. Det vill säga få mycket vin för lite pengar.

Tempranilloviner lagras ofta i amerikansk ek vilket gör att vinerna får en ton med inslag av vanilj.

Vi ska inte heller glömma bort att det finns en grön Tempranillodruva, Tempranillo blanco som naturligt muterats från den blå druvan.

Vintips
Jag tror de flesta av oss har våra personliga favoriter bland Tempranillo. Här kommer några:

Beronia Reserva 2015
Producerat vid Bodegas Beronia på druvorna: 94% Tempranillo, 4% Graciano och 2% Mazuelo. Varma, runda behagliga ekfatstoner. Fylligt, smakrikt vin med kryddigt avslut. Ca 12 euro.

Coto de Imaz Reserva 2015
Producerat vid EL Coto och är en härlig klassisk Tempranillo med körsbärsfärg, mogna frukter, örter, vissa toner av vanilj och behagliga tanniner. Ca 8,25 euro.

Emilio Moro 2018 Vino Tinto
Från bodegan Emilio Moro i Pesquera de Duero utanför Valladolid i hjärtat av Duero-området kommer detta fantastiska rödvin. I La Rendeja började José Moro odla vin med sin pappa Emilio 1938, mitt under det spanska inbördeskriget. Vinet är gjort på druvan Tinto Fino som i Rioja heter Tempranillo. Vinet har legat tolv månader på franska och amerikanska ekfat. Ett exklusivt vin gjort på druvor från vinstockar mellan 15 och 25 år gamla. Mogna dofter, kraftfullt men mycket balanserat i munnen med mogna frukttoner. En njutning för alla sinnen. Vid Carrefour kostar det 18,50 euro.

Pago del Vicario blanco de Tempranillo
Är du intresserad av att prova en vit Tempranillo? Hos Emilios och Eva Ruiz som driver Hemlängtan i Nerja har jag tidigare hittat detta vin som produceras vid Pago del Vicario i Ciudad Real i Castilla La Mancha. Bra struktur, viss fruktig sötma och friskhet. Fräsch eftersmak. Pris: Ca 8 euro.
Fler tips på Tempranilloviner hittar du här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.