Prenumerera på nyheterna

Fredagsvinet: Kvinnor kan i vinvärlden

Den internationella kvinnodagen hölls nyligen. Faktum är att ni kvinnor kan sträcka på er. Forskning visar nämligen att kvinnor har bättre förutsättningar till att bli vinkännare än män. För er som följer den här spalten är det ingen nyhet. För en del år sedan fick jag det stora nöjet att intervjua Andreas Larsson, sommelierer, som i maj 2007 blev världsmästare i vinkunskap. Under intervjun berättade Andreas att kvinnor har bättre grundförutsättningar än män att bli vinexperter.

Kvinnor är rent generellt jämfört med män bättre på att smaka av och känna dofter. Det ligger i deras gener eftersom de kan bli gravida och föda barn. De har något att beskydda i sin mage, de har större möjlighet att känna när något är farligt eller giftigt.

Utvecklade
Kvinnors smaklökar och doftsinnen är bättre utvecklade. Kanske du har något minne från när din mamma smakade på något innan du fick äta det.

Nyligen presenterades en forskningsstudie i Food Quality. Den visar att kvinnor är skickligare på att särskilja olika smaker av vin. Män reagerar mer känslomässigt. Det skulle kunna bevisa att kvinnor generellt sett är bättre än män på vinprovning.

Vin före öl
Eftersom jag själv föredrar vin framför öl så drar jag även slutsatsen att kvinnor är smartare…

Eller det råder ingen tvekan om att kvinnor är smartare. Kvinnor i Spanien föredrar vin framför öl eller andra kombinerade drycker. Det visar en nationell undersökning på uppdrag av Hälsodepartementet.

3,41 miljoner spanska kvinnor, eller 37,2 procent över 14 år föredrar vin framför 31,5 procent som föredrar öl och 28 procent som föredrar andra drycker.

Vinproducent
Bland Spaniens vinproducenter finns det alltfler framgångsrika kvinnor. Låt mig nämna en av dem, Verónica Ortega i Valtuille de Abajo nära León i vindistriktet Bierzo.

När jag besökte León för ett par år sedan hade jag fått en rekommendation från en vinvän att titta efter Quite. Jag tittade, hittade och köpte.

Vinet är en hyllning till Veronicas pappa som var matador. Namnet Quite är en rörelse eller manöver som matadoren använder sig av för att avleda tjuren uppmärksamhet när den ska gå till anfall.

Vinet Quite blev en skön upplevelse. En utmärkt klassisk Mencia med bra syra, generös frukt och en härlig eftersmak. Glädjande är att hennes vin Quite går att få tag på även i Sverige.

I senaste Guía Peñín får årgång 2018 hela 90 poäng. Roc 2017 får 92 poäng. Båda vinerna är gjorda på min favoritdruva mencía.

Så några fler vintips:

Cune crianza 2017
Ibland kommer det frågor från läsekretsen om en klassisk La Rioja som går att hitta överallt och som alltid är säker. Alltså vardags -och lunch vin som alltid håller vad det lovar. Då ska du välja Cune från Haro i La Rioja och gjort på Tempranillo, Garnacha och Mazuelo. Fruktigt, mogen balans och nyanser av vilda örter. Säkert och prisvärt och dessutom till rabatterat pris på Maskom just nu för 5,99 euro.

Ribera de Ulver
Från MGWines i distriktet Bierzo på Mencía, Spaniens kanske bästa blå druva. Ungdomligt vin med druvor från 20 till 40 år gamla vinstockar. Fruktigt, bra syra, elegant stil, mycket vin för pengarna. 7 euro (Carrefour)

Vilket vin vill du rekommendera? Du är välkommen att skicka en e-post till: [email protected]

Fler vinnyheter
Flera vinmässor arrangerade av Experiencia Verema hålls under våren. De är öppna för allmänheten. Närmast den 12 april väntar Sevilla och det historiska Hotell Alfonso XIII på C/ San Fernando 2. Öppettider: 12 till 21. Förhandsbokning via webbsidan verema.com

Den 3 maj väntar Experiencia Verema i Málaga på Gran Hotel Miramar GL på Paseo Paseo Reding 22, 24. Öppet mellan klockan 12 till 15:00 och 17 till 21. Förhandsbokning via webbplatsen verema.com. Då kostar inträdet 10 euro. Annars 15 euro på plats.

Fler vintips hittar du på: Klicka på #spanskaviner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.