Prenumerera på nyheterna

Fredagsvinet: Nu firar vi vinturismdagen

Vilken härlig dag att uppmärksamma. På söndag är det internationella vinturismdagen. Eller ”Día Mundial del Enoturismo” på spanska. Bodegor och vinmuseum håller öppet. En perfekt dag för oss som gillar att resa runt för att titta, dofta, smaka och lära oss mer om världens bästa måltidsdryck. Hur tänker du fira vinturismdagen på söndag? Kanske med ett riktigt gott vin och känna dig privilegierad för att du valt att bosätta dig i Spanien som är ett av världens tre största vinländer. Här har vi vinkulturen inpå knutarna. Så varför inte göra ett bodegabesök på söndag.

Det är det europeiska nätverket RECEVIN (Red Europea de Ciudades del Vino) som är initiativtagare till internationella vinturistdagen som hålls den 14 november.

Inte konstigt att initiativet är europeiskt. Dagen vill främja vinturism och regioner som genererar ekonomi och kulturell rikedom. För vist är det så, vin är kultur.

För 10 år sedan uppmärksammads dagen bara i Europa. Sedan dess har allt fler länder anslutit sig som Brasilien, Chile, Argentina och Uruguay.

Den spanska sammanslutningen ACEVIN (Asociación Española de Ciudades del Vino) med 34 olika vinrutter över hela Spanien säger:

”Med pandemin uteblev turismen men från i sommar har vinturismen varit en av de mest efterfrågade sektorerna. Att vi nu uppmärksammar vinturistdagen bekräftar bara att intresset för vin växer bland allt fler”.

Många vinproducenter har utarbetat ett komplett program med olika aktiviteter som guidade besök vid bodegor och vinodlingar, workshops, föreläsningar och tävlingar.

Hela programmet med tips hittar du genom att klicka HÄR

I ett kommande nummer av Svenska Magasinet blir det reportage om landets vinturism som lockar miljontals besökare årtligen.

Veckans tips
Vintips från tre områden jag besökte i oktober. Ett rött från Ronda och två vita från La Rioja respektive Cádiz.

Finca Los Frutales Garnacha 2017 från Joaquín Fernández i Ronda som bara producerar ekologiska viner. Garnacha, denna saftiga bäriga druva som ger färg, strävhet och hög alkoholhalt. Fruktig, mogen och bra balans. 12 mån på franska-amerikanska fat. 89 p i Guía Peñín. 16,40 euro.

Vivanco Blanca 2020 gjort på druvorna Viura 50%, Tempranillo Blanco 35% och Maturana Blanca 15% och producerat vid Vivanco i Briones i La Rioja. Härliga nyanser av citrus, gröna äpplen och persika. Fräsch elegans. Toppenvin. 90 poäng, fem stjärnor i Guía Peñín. 6,30 euro!!!

En sådan trevlig överraskning Entrechuelos Chardonnay 2020 från Miguel Domeco och Cortijo de Torrecera i Jerez med odlingar längs río Guadalete. Friskt, fruktigt med nyanser av grapefrukt och tropiska frukter. Prisvärt: 5,18 euro.

Fler vintips regelbundet hittar du under hashtag #spanskaviner

Tips på bodegor nära Solkusten hittar du HÄR

Tips på viner Costa Blanca hittar du HÄR

Costa Blancas viner överraskar

I Bullas är det andra bullar

Läs mer: Produktionen ökar i Ronda till nära 200 olika viner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.