Prenumerera på nyheterna

Fredagsvinet: Produktionen ökar i Ronda till nära 200 olika viner

Vi har tidigare skrivit om hur Ronda har blivit en uppstickare i vinvärlden. Produktionen är på väg mot 200 olika viner som framställs i trakterna runt Ronda av både rött, vitt, rosé och mousserande. Vinproduktion i Málagaprovinsen är en gammal företeelse. Fenicierna från våra dagar Libanon hade med sig vinstockar som de bytte mot andra varor. Det var för omkring 2.800 år sedan.

Kontrollorganet för vin i Málaga är ett av Spaniens äldsta och startade redan 1933. Det finns alltså en lång tradition av att göra vin i provinsen.

För 25 år sedan fanns det 14 vingårdar i provinsen för att fem år senare minskat till nio. 1999 började det hända saker.

Återskapas
Gamla vinodlingar runt Ronda började återskapas och blev en del i kontrollorganet Consejo Regulador de las Denominaciones de Origen Málaga y Sierras de Málaga.

Det var prins Hohenloe, Vetas och Friedrerich Schatz som skulle förändra produktionen. Druvsorter som Chardonnay, Macabeo och Sauvignon blanc och bland röda, Cabernet, Sauvignon, Merlot Shyrah och tempranillo började planteras. Produktionen av röda och vita viner tog fart efter några år.

Nu produceras det omkring 200 olika viner enbart i Ronda och i närområdet. Det är röda, vita och rosé samt mousserande.

Vinrutt
Numera har även Ronda sin egen vinrutt som ingår i sällskapet Acevin (Asociación española de ciudades del vino). Innan covid-19-pandemin slog till tog området emot 25.000 vinturister 2019.

Och Ronda satsar på att få ut sitt namn i den stora vinvärlden. Den lokala turistnäringen i stan har samarbetat med vinproducenter och öppnat CIV (Centro Integral del Vino) som organiserar vinprovningar och vinkurser under temat ”Bébete Ronda” den 8, 15 och 22 april (bilden).

– Rondaområdet producerar cirka 180 viner av röda, vita och rosé. På cirka 300 hektar ligger produktionen på cirka en miljon flaskor även om siffran kan variera. Det är ett litet område jämfört med andra distrikt i Spanien. 80 procent är röda viner, 18 procent vita och två procent är rosé, säger Gema Pérez vid Milamores Ronda i en intervju i Diario SUR nyligen.

Produktionen av vita viner har ökat senaste tiden. Det är vita viner gjorda på Chardonnay och Sauvinong Blanc men även på Moscatel de Alejandría och Viognier.

Bästa rosé
Och Rondaområdet gör några av Spaniens tio bästa roséviner. Det gäller producenter som Lunares de Ronda, Vetas och Schatz bland annat.

Sedan 2019 produceras även mousserande vin. Det är Bodega Doña Felisa och familjen Losantos som gör Cloe Brut Nature på Sauvignon Blanc som görs enligt Champagnemetoden.

Samma producent gör även den söta BF Maestro Dulce på Moscatel de Alejandría.

Här är några av mina favoriter från Ronda:

Cortijo Los Aguilares 2019 tinto
Ett bra vin som får 89 poäng i Guía Peñín och kostar 10 euro. Vacker körsbärsröd färg, en doft av mogna röda frukter. Fruktigt, smakrikt och balanserat. Vinet är gjort på Tempranillo, Garnacha och Syrah. Producerat vid Cortijo Los Aquilares nära Ronda.

Lunares 2018 Tinto
Vi håller oss kvar i Rondatrakten och Bodegas Lunares och vinmakaren Vicente Inat som också är verksam vid Descalzos Viejos. Också ett vin med höga betyg hos Guía Peñín, 89 poäng. Gjort på Garnacha och Syrah. Körsbärsröd färg med en kant av granatäpple. Doft av mogna frukter med svaga nyanser av kaffe. Smakrikt, struktur och mogna tanniner. Pris: 10 euro.

Cortijo Los Aguilares Pinot Noir 2018
Jag är väldigt förtjust i Pinot Noir och den bäst närproducerade jag hittat var hos Cortijo Los Aguilares och deras Pinot Noir 2018. Vinälskare brukar i regel hylla druvan Pinot Noir, så även jag. Ett vin som har allt. Det är helt enkelt supergott. Mer behöver inte sägas. Ett vin för ett speciellt tillfälle. Pris: 33 euro.

El Lero 2017
Bodegas Lara är en av de mindre producenterna i Ronda. Trevlige Juan Antonio Lara och hans vinmakare gör bra viner. Familjen Lara har jobbat med distribution och försäljning av vin, likör och högklassig mat sedan 1963. För snart fem år sedan slog de sig in på vinproduktion och tog över vinodlingar vid Ronda med druvor som Tempranillo, Cabernet Sauvignon och Syrah.
El Lero ingår i en serie av tre olika viner tillsammans med La Depa och El Arquitecto. Vinet är gjort på Tempranillo, Cabernet Sauvignon och Syrah och har legat sex månader i franska fat. En smak av levande solmogna röda frukter, grapefrukt, behagliga tanniner med bra smakavslut. Pris: 12 euro.

Los Frontones Crianza 2011
Från Bodegas Excelencia i Ronda och gjort på druvorna Syrah, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon och Tempranillo. Körsbärsröd färg med kant av granatäpple. Tolv månaders lagring på ekfat. Kryddigt och mustigt med mogna behagliga tanniner, torkade örter. Elegant vin till kötträtter och även till vilt och ostar typ ”quesos semicurados”. Pris: 7,80 euro på Maskom just nu.

Tips: Vinmässa i Málaga
Den 3 maj väntar Experiencia Verema i Málaga på Gran Hotel Miramar GL på Paseo Paseo Reding 22, 24. Öppet mellan klockan 12 till 15:00 och 17 till 21. Förhandsbokning via webbplatsen verema.com. Då kostar inträdet 10 euro. Annars 15 euro på plats.

Fler vintips under hashtag #spanskaviner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.