Prenumerera på nyheterna

Fredagsvinet: Sill och Sherry – våga testa

Vinjetten Fredagsvinet på en torsdag tillhör ovanligheterna. Midsommarhelgen står för dörren och vi väljer det bästa av Spanien och Sverige: En torr Sherry till det svenskaste som finns – sill. Jag var ute på en härlig tapaskväll i veckan. Den inleddes som alltid med Manzanilla. Och till helgen blir Manzanilla igen.

Sammetsljumma sommarkvällar är som gjorda för Fino och Manzanilla.

Det är världens bästa vin med en enorm hög lägstanivå och högstanivå. Och jag tycker själv mycket om vinerna från Jerez de la Frontera. Det säger Johan Franco Cereceda som är Sveriges främsta kännare av spanska viner. I över 30 år har han arbetat som vinskribent, vinlärare och föreläsare.

Jerez vid Atlantkusten, här möts varma och kalla vindar som bidrar till ett speciellt klimat. Lägg till anrika traditioner och en speciell tillverkningsmetod så får du ett vin som är komplext, smakrikt och aromatiskt.

Till Svenska Magasinets läsare rekommenderar Johan Franco Cereceda en Manzanilla till Midsommarhelgens sill.

– Våga testa en härlig Manzanilla till det svenskaste vi har – sill. Vinet med sin sälta och sin mineraliska fräschör är som skapt för den feta, salta delikatessen. Servera vinet kylskåpskallt och sillen med kokt potatis. En riktig höjdare där det bästa av Spanien och Sverige möts. Och där båda vinner.

– Och gärna en Barbadillo Pastora en Rama.

Den som vill veta mer om Sherry bör köpa boken ”Fino! Världens bästa vin”. Perfekt sommarläsning i år. Johan Franco Cereceda skriver på ett fascinerande sätt om Sherry och väver in kultur och historia.

Här några fler tips till sillen:

Manzanilla de Sanlúcar de Barrameda
Bodegas Barbadillo (de gör 70 procent av all Manzanilla) gör Solear. En Manzanilla som fått 92 poäng i Guía Peñín och fem stjärnor. Pris: 6 euro.

Montilla-Moriles
Fino Eléctrico är 100 procent Pedro Ximénez. En av de bästa torra Montilla-Moriles jag smakat. Produceras vid bodegas Toro Albalá i Aguilar de la Frontera (Córdoba). Pris: 15,85 euro.

Málaga y Sierras de Málaga
Don Pepe de Cortijo La Fuente, Pedro Ximenez seco
En personlig favorit och prisbelönt sherrylikande vin som jag bara inte kan sluta att älska. Torrt vin gjort på 100 procent Pedro Ximénez. Ska serveras vid sex grader. Fyndpris: 5,90 euro.

Läs mer: Fler tips på sommarens bästa viner från Andalusien

Nya vintips regelbundet på Twitter under hashtag #spanskaviner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.