Prenumerera på nyheterna

Fredagsvinet: Spanien största exportören

En brutal nedstängning av barer och restauranger under covid-19-pandemin slog hårt mot vinnäringen. Nu visar siffror över andra kvartalet att världens vinhandeln har kommit tillbaka med stormsteg. Enligt färska siffror från OeMv (Observatorio Español del Mercado del Vino) såldes det vin för 32.533,6 miljoner euro. Siffrorna är baserade på data från de olika ländernas tullverk. Det betyder att vinhandeln i världen håller på att närma sig toppsiffrorna från 2017.

Glädjande är att Spanien ligger i topp som den största vinexportören i volym och når 2.246,2 miljoner liter vilket är en ökning med 17 procent. Spanien ligger alltså före Italien (2.145,1 miljoner liter) som var tidigt ute med boxviner, och Frankrike (1.449,7 miljoner liter).

Frankrike tjänar mest
Det är Frankrike som tjänar mest på sin vinexport, totalt 10.235,9 miljoner euro vilket var en ökning med 15,9 procent jämfört med samma period ifjol.

Tvåa ligger Italien (6.740 miljoner euro) och därefter Spanien (2.822 miljoner euro)

Giganter
Spanien, Italien och Frankrike är vinvärldens giganter som står för 54 procent av all världens export. Räknar vi värdet på exporten står de tre länderna för 61 procent.

Vinnäringen i Spanien talar om en positiv trend med ökad export av mousserande viner liksom viner med ursprungsbeteckning. Med hävda begränsningar i kapacitet på restauranger och barer och fler turister förväntar sig branschen ökad försäljning.

Veckans vintips
Några trevliga klassiska viner som man alltid kan lita på. Hösten är på intågande varför det är gott med värmande grytor. Då gäller det att hitta viner som ”gifter” sig med maten.

David Moreno Crianza 2018
Från bodegan med samma namn. 85% Tempranillo och 15% Garnacha Tinta. 12 mån på amerikanska/franska fat. Bra saftig frukt, med nyanser av ek. Trevligt avslut. 8,50 euro.

Marques d Arviza Selección Especial 2016
Från den kungliga hovleverantören Marqués de Arviza i Fuenmayor. En bodega som funnits sedan 1874 och är en av de äldsta i La Rioja. En av Tempranillo-favoriter. En härlig elegans med toner av björnbär, plommon, kryddor, behaglig ek, struktur och kropp. Sammetslen eftersmak. 11,50 euro.

Frasquito Original
Besökte nyligen den trevliga familjära bodegan González Palacios i Lebrija i Sevillaprovinsen. Från nästa år kan de räkna sig till kontrollorganet och ursprungsmärkningen DO Jerez vilket gör att detta vin blir en Fino. Det har fått 92 poäng i Guía Peñín. På 100 procent Palomino Fino från den vita kalkrika jorden albariza. Härlig gyllene färg. Dofter av jäst och sälta. En komplex Fino med små bittra och salta inslag. En mycket trevlig överraskning. Pris: 7,90 euro.

Fler vintips regelbundet under hashtag #spanskaviner

Vinresa
Det har kommit in förfrågningar om nästa vinresa till La Rioja, Ribera del Duero och Cigales. Det finns ett preliminärt datum: 30 september till 4 oktober. Du kan föranmäla dig redan nu till den officiella guiden Siv Ling på: [email protected]

Läs mer: Amerikansk eller fransk ek

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.