Prenumerera på nyheterna

Fredagsvinet: Struktur, ryggrad och potens!

Du har säkert läst eller hört om vinmakare som använder uttrycken medelfyllig kropp och ”full body wine”. Och vi menar nu inte BMI eller Body Mass Index som är något helt annat. Det är ju kroppsvikten i kg delad med kroppslängden i meter i kvadrat (kg/m2). Å andra sidan finns det vissa likheter. En symmetrisk vältränad kropp som står stadigt, rak i ryggen är som ett ”full body wine”.

Temat medelfyllig kropp eller ”full body wine” är alltid trevligt att dryfta i glada vinvänners lag. Och uttrycket kan betyda lite olika för var och en.

Till syvende och sist handlar det om ett fylligt vin med kropp, fatkaraktär och balans.

I måndags hade jag en mycket givande dag vid Veremas vinmässa i vackra hotell Gran Miramar i Málaga. 36 vinproducenter från olika delar av Spanien var på plats. Och jag vädrade ämnet ”full body wine” med flera av dem.

En av de bästa förklaringarna jag fick var följande:

”Det är ett vin som har struktur, ryggrad och potens!” Det är ord och inga visor!

Kort och gott kan man säga att vinets kropp är detsamma som vinets fyllighet. Bedömningen ligger i att avgöra hur ”tungt” vinet upplevs i munnen.

Som i andra sammanhang är det enklast att förklara genom jämförelser med andra drycker. Vatten exempelvis. Det upplevs som mycket lätt.

Motsatsen skulle kunna vara nyponsoppa, det upplevs som tungt i munnen.

Om vi nu breddar ämnet ”kropp” i vinsammanhang är det inte något enkelt begrepp. Det är en kombination av smakintensitet, strukturens täthet och alkoholhalten.

För ”kropp” beror inte bara på alkoholhalten. Utan smak och struktur men hög alkoholhalt känns drycken bara hård och ”eldig”. Samtidigt kan väldigt söta drycker med låg alkoholhalt sakna ”kropp”.

Så ”kropp” är en kombination av smak, struktur och alkohol.

Veckans vintips:
Vi börjar med ett vin med ”kropp”. Gran Lerma Tinto 2015 (till höger på bilden) på druvan Tinta del País (Tempranillo) från Bodegas Lerma i det lilla men ack så spännande vindistriktet Arlanza i Castilla y León. Mogen frukt, örter, krämig ek, aromer av kaffe och kryddiga mogna tanniner. 92 poäng i Guía Peñín. ”Full body wine”. 23,95 euro. Leta efter det i specialiserade vinbutiker eller ”Vinoteca” eller beställ hem det. Du blir inte besviken.

Sommaren står för dörren och vi dricker gärna rosé. Spaniens bästa rosévin är Impromptu Rosé från Bodegas Hispano Suizas i El Pontón, Valencia. Elegant, blekrosa och doft av röd frukt, rosenblad, balanserad och bra syra. Ett höjdarvin. 21 euro. Leta på Vinoteca eller beställ hem.

Ibland får det bli en vit dag. Och då menar jag ett vitt vin som går hem i stugorna. Viñas del Vero Chardonnay 2020 från Vinas del Vero i distriktet Somontano. En korg av mogna tropiska frukter som ananas, banan och mango. Tät, utmärkande ihållande smak. Ständigt höga poäng 90-91 hos Guía Peñín. Fyndvin! 8,35 euro (Carrefour).

Vinmässor
Det var en mycket trevlig vinmässa Experiencia Verema i Málaga på Gran Hotel Miramar i måndags. Och nu väntar fler platser i Spanien. Här har du följande datum:
7 juni, Madrid, The Westin Palace.
14 juni, Palma de Mallorca, Hotell Melia Palma Marina
28 juni, Murcia, Real Casino de Murcia
15-17 juli, Valencia, Hotell Balneario Las Arenas
27 september, Sevilla, Hotell Alfonso XIII
18 oktober, Alicante, Hotell Alicante Golf

Öppettider: 12-15 och 17-21.
Läs mer på: Verema.com

Fler vintips hittar du under hastag #spanskaviner på Twitter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.