Prenumerera på nyheterna

Fredagsvinet: Vinfestivaler och skördefester

Vinfestivaler och skördefester står på rad i Spanien just nu. Senaste helgen samlades omkring 5.000 personer till Sonorama Ribera i vindistriktet Ribera del Duero. Och närmast ska vinskörden firas i södra Spanien. Mest känt i Spanien är Batalla del Vino, vinkriget, i Haro (La Rioja). Det håls den 29 juni varje år. Men de två senaste åren har det blivit inställt på grund av pandemin.

Alla är klädda i vita kläder och upp till 60.000 liter vin (!) sprutar deltagarna på varandra. Det går vilt till och är en anledning att det blivit inställt två år i rad.

Sonorama Ribera
Betydligt lugnare i Ribera del Duero där den 24:e upplagan av Sonorama Ribera hölls senaste helgen och den blev mycket lyckad. 5.000 personer samlades på ett säkert och ansvarsfullt sätt. Så går det med vinkulturen i högsätet.

Under tre dagar konsumerades 2.500 flaskor vin, rött, vitt och rosé från totalt 28 bodegor i Ribera del Duero.

Det är en vinfest att planera in i kalendern till nästa år. En tredagarsfest med vin och musik och det rapporteras att årets festival var mer levande än någonsin.

2022 firar Sonorama Ribera 25 år. Då är det även 40 år sedan ursprungsmärkningen med kontrollorganet Denominación de Origen Ribera del Duero tillkom.

Andalusien
Flera vinfestivaler planeras den närmaste tiden. Även lokala på Costa del Sol. Som skördefesten Fiesta de la Vendimia i Manilva den 4 och 5 september. Det blir flamencodans, glädje och det trampas nyskördade druvor.

Under det andra veckoslutet i september firas Feria de la Vendimia i Mollina norr om Málaga och Antequera. Plaza de Atenas är platsen där det provas vin. Dans och lokala sånger står också på programmet.

I Jerez de la Frontera hålls Fiestas de la Vendimia mellan den 4 till 19 september.

Montilla-Moriles söder om Córdoba är ett annat trevligt vindistrikt med sherryliknande viner. Den 66:e upplagan av Fiesta de la Vendimia i Montilla arrangeras 3 till 6 september.

Veckans vintips
Får erkänna att det blivit en del torr sherry eller Manzanilla senaste tiden. Eller något annat sherryliknande från Andalusien. Vi är lyckligt lottade som har detta härliga vin nära inpå. Här har ni tre favoriter:

La Guita Manzanilla
När temperaturen legat på 30 grader har det smakat med kylskåpskall La Guita Manzanilla från den familjeägda Bodegas Hijos de Rainera Pérez Marín i Sanlucar de Barrameda som grundades 1825. Numera ingår den i Grupo Estévez. Det är ett av de mest kända vinerna från hela sherrytriangeln. Druvorna plockas från Miraflores, en av de främsta vingårdarna utanför kuststaden.
Guita betyder snöre vilket är förklaringen till att en snörstump hänger kring flaskhalsen. Tidigare var La Guita slangord för pengar. Halmljus färg, rund smak, nyanser av kryddor, jäst, sälta och behaglig beska. För endast 4,75 euro. 92 poäng och fem stjärnor i Guía Peñín. Den varma sommaren i Spanien kan inte bli bättre.

Don Pepe
Från Cortijo La Fuente i Mollina norr om Málaga. Ett torrt sherryliknande vin gjort på Pedro Ximenez. Friskt med viss sälta, toner av rostad mandel, härligt avslut. Serveras vid sex grader. 5,95 euro.

Fino Eléctrico Bombilla
Besöker ni Córdobaprovinsen så köp en butelj eller flera av detta vin. 100 procent Pedro Ximénez. En av de bästa torra Montilla-Moriles jag smakat.
Producent är Toro Albalá i Aguilar de la Frontera (Córdoba). En fantastisk fino, elegant i sin stil. Kallas i folkmun för ”elektrisk glödlampa” eftersom vinproducentens byggnad en gång var elverk. Och flaskan ser ut som en glödlampa. Pris: 15,85 euro.

Trevlig helg!

Fler vintips regelbundet under hashtag #spanskaviner

Sommarens bästa viner

Rickard Enkvist, 74: Med passion för vin har han satt Gaucín på vinkartan

Vinupplevelser i hjärtat av Andalusien

Vin: Mikroklimat och de fyra vindarna

Granadaprovinsens mikroklimat bidrar till kvalitetsviner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.