Prenumerera på nyheterna

Fredagsvinet: Vinfynda inför helgen

I veckan hölls den kombinerade turist- och matmässan Salón de Innovación en Hostelería i kongresshallarna i Málaga. Förutom att många lokala vinproducenter var på plats kunde vi som var där glädja oss åt både bra mat och viner. Förutom 130 utställare var det ett 60-tal program med workshops, tävlingar och forum. Fjorton kockar, varav åtta med Michelinstjärnor, vinprovningar med ett tjugotal sommeliers och matlagningsshower där unga kockar medverkade.

Några riktigt trevliga lokala vinproducenter var på plats. Vi har stiftat bekantskap med dem tidigare här under vinjetten Fredagsvinet: Bodegas Excelencia, Bodega Cortijo La Fuente, Dimobe Bodegas, Bodega Garcia Hidalgo, Embrujo del Sur och Bodega Jorge Ordonez.

Ytterligare vinproducenter från Spanien fanns med i Málaga via sina agenter.

Vid den vinprovning som arrangerades vann Vizconde de la Villa Tinto Roble. Bodegas Covitoro som startade 1974 har framställt vinet. Producenten är en av de främsta i distriktet Toro som är känt för sina bra röda viner i måttlig prisklass. Det här vinet kostar 3,12 euro! Vinet säljs av Makro.

Jag fick växla några ord med Victoria Ordóñez från Grupo Jorge Ordoñez varifrån dessertvinet till Nobelfesten i Stockholm 2012 kom.

Hon berättar att det händer mycket spännande i Montes de Málaga och Axarquía. Gamla vinodlingar börjar på nytt odlas upp. Mer om det vid ett annat tillfälle.

Jag provade deras Camarolos från 2017 som är gjord på 60 procent Cabernet Sauvignon, 20 procent Syrah och 20 procent Tempranillo.

En härlig granatäpplefärg med dofter av röd frukt, nyanser av choklad och violer. Fina behagliga tanniner, härlig frukt med fräsch finish. Ett utmärkt matvin med sina kryddiga toner. Pris 21 euro.

Deras vita torra La Ola del Melillero på 90 procent Pedro Ximénez och 10 procent Moscatel är ett utmärkt alternativ till kvällens tapas med vitlöksfrästa räkor.
En doft av sommaräng med vita blommor. Bra balans mellan frukt och syra. Fräscht och friskt vin som ger glädje i gomseglet. 13 euro.

Dagens trevliga vinfynd var Peregrino 14 (bilden), en crianza från 2015 och producenten Bodegas Gordonzello i Castilla y León. Vinet är gjort på den ovanliga druvan Prieto Picudo från gamla stockar. Det var en druva som tidigare hade lite dåligt rykte men ack så bra vinerna har blivit. Härlig fyllig karaktär med kryddiga toner och varma fasta tanniner. Cirkapris 14 euro. Vinet finns att köpa hos Nancy Luyten som har 340 Gourmet vid El Peñoncillo på Torrox Costa.

Vinmässan Verema Málaga
Den 24 maj är det äntligen dags för Experiencia Verema i Málaga på Gran Hotel Miramar GL på Paseo Paseo Reding 22, 24. Öppet mellan klockan 12 till 15:00 och 17 till 21. Förhandsbokning via webbplatsen verema. Då kostar inträdet 10 euro. Annars 15 euro. Svenska Magasinet kommer att vara på plats.

Fler vintips hittar du under hastag #spanskaviner på Twitter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.