Prenumerera på nyheterna

Fredagsvinet: Vinstocken mår prima med snö

Ordspråket säger ”año de nieves, año de bienes”, År med snö, år av varor. Med vinterns snöfall och kylas kan det komma utmärkta varor eller tillgångar från vinodlingarna till hösten. Faktum är att snö är positivt för vinstockar. Kan det verkligen vara möjligt?

Flera av Spaniens vinodlingar ligger i områden med stora temperaturväxlingar sett över ett år. Kalla vintrar följs av heta somrar.

Faktum är att variationen kan vara över 60 grader. Från 20 grader kallt på vintern till 40 grader varmt på sommaren. I skuggan.

Vinstockar är ett tåligt släkte.

Hur gynnas vinstocken när den täcks av snö? Finns det några faror? Faktum är att fördelarna uppväger i allmänhet nackdelarna.

Om snön blir tung kan den gå illa åt vinstockar. Vinstocken har en ganska träig struktur som gör att den inte är lika flexibel som andra stammar.

Snön kan hjälpa vinstocken att läka efter att den blivit beskärd och tuktad. Men om frosten blir långvarig försenas läkningen vilket inte är bra.

En kall vinter med snö kan förhindra spridningen av svampar och insekter. En sträng vinter som vi har nu i stora delar av Spanien kan även döda larver som är inbäddade i stammen i väntan på att bli färdiga insekter.

På så sätt är snö i kombination med kyla ett naturligt och ekologiskt insekts- och bekämpningsmedel.

Och snö är ju vatten i fast form till den smälter och gradvis bevattnar vinstocken och fyller på reserverna utan att överdriva. Vinstocken får en lagom dos efter behov.

Vi hoppas på att våren snart infinner sig. När vinstockarna börjar spricka ut i grönska så är det den bästa stunden på jorden.

Nu över till något trevligt. Ett av de viner som jag tidigare har rekommenderat har blivit vald till Spaniens bästa vita vin av föreningen AEPEV (Asociación Española de Periodistas y Escritores del Vino) som består av vinjournalister och vinförfattare.

Nämligen Martín Códax 2019 på druvan albariño. Det betyder också att vinproducenten Bodegas Martín Códax för sjätte året i följd mottagit pris av AEPEV.

Jag lyfter på hatten och säger grattis!

Detta är ett utmärkt Albariñovin till fisk och skaldjur som är producerat i Rías Baixas i nordvästra Spanien. Producenten ligger i Cambados nära Pontevedra.

Vinet har fått sitt namn efter en av Galiciens mest kända trubadurer på medeltiden. På etiketten finns texten till en mycket gammal sång som framhäver kärlek och passion för havet.

Härlig doft med nyanser av mogen lime, mandarin, jasmin och apelsin. Smaken fruktig, balanserad och mycket fräsch med påminnelser av mogen citrus. Krispiga mineraltoner med viss sälta från havet.

Pris: Ca 10,50 euro. Du kan hitta det vid de flesta större matvaruhus på kusten.
Fler vintips hittar du under hashtag #spanskaviner på Twitter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.