Prenumerera på nyheterna

Fredagsvinet: Vinturismen är här för att stanna

Spanien är inte bara sol och bad. Omkring 200 bodegor och vinproducenter i La Rioja tar emot 860.000 besökare om året. Vinturismen växer och har kommit för att stanna. Efter nationellt nödläge och pandemi andas branschen ny luft. 2010 började Svenska Magasinet arrangera resor. Tidningen firade det året 20-årsjubileum. Den auktoriserade guiden Siv Ling med mångårig erfarenhet av turism och resor organiserade den gången en resa till huvudstaden Madrid. Den blev snabbt fulltecknad, och en extra resa sattes in.

Så dök frågan upp: Kan det inte bli fler resor?
Vart vill ni resa, blev motfrågan.
– Till bodegor, var svaret.

Så har det blivit ett antal år. Vi har besökt flera hörn av Spanien plus Portugal och Marocko. Och tittat, doftat och smakat.

Efter ett längre uppehåll på grund av pandemin kunde vi äntligen återstarta vinresan till La Rioja, Ribera del Duero och Cigales. I tisdags kom 30 resenärer tillbaka efter fem härliga dagar bland vinstockar, vintunnor och provsmakningar.

Och kanske en aning klokare. Men som vi brukar tillägga: Ju mer man får lära sig om vin desto mer förstår man hur lite man vet.

En första vinresa är att skrapa lite på ytan. Så växer intresset för att lära sig mer om den bästa måltidsdrycken som finns.

I en kommande artikel ska vi berätta mer om vinturismen i Spanien. Vad som händer vid ett besök på en bodega. Och förslag på distrikt att besöka.

Redan kommande vecka väntar nästa fullbokade vinresa. Då besöker vi Joaquin Fernandez i Ronda, Lebrija, González Palacios i Lebrija och klassikern Osborne i Puerto de Santa Maria.

En kombinerad kultur- och vinresa till Ronda och Cádizprovinsen. Just kombinationen kultur och vin är oslagbar. Vin är kultur. Och kultur är vin. Svårare är det inte.

Och har du missat att anmäla dig till hösten fullbokade resor så blir det nya möjligheter 2022. Håll utkik på webben under sektionen ”resor” eller via annons i tidningen.
Fotnot. På grund av driftstörningar med webben under fredagen publiceras texten en dag senare.

Vintips
Eftersom jag nyligen är hemkommen från en trevlig vinresa får det bli några tips från den. Rent generellt kan sägas att uttaget från årets skörd blir något mindre än ifjol. Vädret är nyckfullt och flera distrikt upplevde frost och hageloväder i våras i samband med blomningen. Kvalitén på de skördade druvorna hittills är bra. Skörden av Tempranillo pågår nu i både La Rioja och Ribera del Duero.

Malleolus 2018
Vi prövade denna skönhet på Tempranillo eller Tinta del país som druvan heter här. Emilio Moro i Ribera del Duero är en av mina favoritbodegor. Franska faten bidrar till en kryddig svartpepparsmak jämfört med amerikansk ek som ger vanilj och kokos. Härliga inslag av mörka körsbär, svarta vinbär, kaffe och ceder. 93 poäng i Guía Peñín. Pris: 29,90 euro.

David Moreno Reserva 2015
På Tempranillo och Garnacha och vinstockar mellan 35 till 50 år gamla som vuxit på 600 meters höjd. En vacker granatäppel-körsbärs-färg. En doft av choklad och mogen frukt. Fruktig med kropp och struktur med nyanser av ceder. Och hittar du årgång 2014 fick den 90 poäng i Guìa Peñín och tre stjärnor. 12,90 euro.

Don Jacobo Crianza 2017
Bodegas Corral, Don Jacobo, gör säkra klassiska Riojaviner för ett rimligt pris. Här är det 85% Tempranillo, 10% Garnacha och 5% Mazuelo. Röd frukt, vanilj, söta tanniner (från amerikanska faten som ger nyanser av kokos) och kryddor. Bra avslut. 11,30 euro.

Fler vintips hittar du på hashtag #spanskaviner

Läs mer: Lusten att titta, dofta och smaka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.