Frekvenserna för TV-kanalerna ändras i Spanien

Anledningen är att 700 megahertzbandet där de gratis TV-kanalerna sänds idag skall frigöras för att användas för den femte generationens telekommunikation (5G).

Detta innebär att TV-sändningarna flyttas till andra frekvenser och de gamla släcks ned, allt händer inte på en gång i hela landet utan det sker stegvis. Under en övergångstid kommer det också att sändas parallellt på både de gamla och de nya frekvenserna.

För att allt skall gå smidigt så har landet delats upp i 75 geografiska områden. Sändningarna på de nya frekvenserna startade successivt redan i juli 2019 och skall vara färdigt i juni 2020.

Den tredje mars blir det en stor nedsläckning som berör 11 miljoner tittare i 2.433 kommuner, före det absoluta slutdatumet i juni kommer alla TV-tittare i Spanien att ha behövt ändra frekvenserna.

Den första nedsläckningen berör 32 provinser i 11 autonoma regioner (Andalusien, Aragonien, Castilla-La Mancha, Castilla-León, Comunidad Valenciana, Extremadura, Galicien, Balearerna, La Rioja, Navarra och Baskien).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.