Prenumerera på nyheterna

Fuengirola har flest utlänningar på Costa del Sol

Fuengirola är sockerbiten på kusten som lockar många utlänningar. Regionregeringen Junta de Andalucía beslutat att Fuengirola tillsammans med Benalmádena, Nerja och Torremolinos blir bekräftade som stora turistzoner, så kallade ZGAT (Zona de Gran Afluencia Turística). Sedan tidigare är även Marbella och Estepona deklarerade som platser med större turistströmmar.

Katalogisering som presenterades på torsdagen följer de nya regler som tidigare har annonserats och som tillåter detaljhandeln och kommersiella köpcentrum i dessa kommuner att själva avgöra vilka öppettider de önskar under Semana Santa och sommarperioden juni till september som kännetecknas av många turister.

Det är redskap som ska göra öppettiderna på söndagar och vid helgdagar mer flexibla och att anpassa utbudet av detaljhandeln till den efterfrågan som finns hos konsumenterna.

Turister ska kunna känna friheten med att shoppa och handla under sitt besök. Av den anledningen har regionregeringen katalogiserat vissa kommuner som ”Zona de Gran Afluencia Turística”.

Vart fjärde år uppdateras beslutet över vilka kommuner som ingår.

Vid en pressträff under veckan berättade Fuengirolas borgmästare Ana Mula att Fuengirola är den kommun på Costa del Sol som i procent har flest utlänningar i förhållande till invånarantalet.

Av 82.800 invånare är 30.621 från utlandet. Det visar siffror från statistiska centralbyrån INE. Det blir 37,44 procent.

– Fuengirola är kosmopolitiskt. Vi är en modern, trevlig kommun med många bekvämligheter. Klimatet, mångfalden och den utmärkta kvaliteten på de tjänster vi erbjuder till våra invånare gör oss till en välkomnande plats där fler önskar bo, säger borgmästaren.

Totalt är 142 olika nationaliteter registrerade i kommunen. Efter spanska medborgare är britter, finländare, marockaner, svenskar och italienare störst.

Fuengirola ligger centralt mitt på Costa del Sol. Kommunen har även pendeltåg till Málaga något som kommunerna västerut saknar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.