Prenumerera på nyheterna

Fullvaccinerade svenskar slipper PCR-test från 7 juni

Spaniens besked på fredagen med att fullvaccinerade personer inte krävs på PCR-test vid inresa till Spanien från 7 juni gäller även svenskar. Vilken typ av intyg som kommer att krävas är ännu inte klart eftersom ”Covidintyg – digitala gröna intyg” som det heter officiellt gäller från den 1 juli.
Vilket intyg som gäller från den 7 juni till den 1 juli då ”Covid-19-certifikatet” träder i kraft återstår att se. Sveriges ambassad i Madrid skriver på sin webbplats att ”ambassaden inväntar besked om vilken typ av intyg som kommer att krävas för att bevisa att man är fullvaccinerad”.

Och hur det blir med kravet på det ifyllda hälsoprotokollet från den 7 juni återstår också att se.

Som Svenska Magasinet tidigare berättat presenterade den spanska regeringschefen Pedro Sánchez det nya beslutet i samband med att han besökte turistmässan Fitur i Madrid.

Turister som är vaccinerade till 100 procent med doser som godkänts av Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) och Världshälsoorganisationen (WHO) kommer inte att beläggas med några restriktioner från den 7 juni. Det betyder att kravet på ett högst 72 timmar gammalt negativt PCR-test upphör.

”Covidintyg – digitala gröna intyg”
Under gårdagen meddelade EU att man planerar införa ett digitalt ”Covidintyg – digitala gröna intyg” från 1 juli. Det ska innehålla uppgifter om EU-resenärers vaccinationsstatus, om man har haft covid-19 tidigare och om man har antikroppar.

Hur det kommer att fungera i praktiken är fortfarande oklart men vi kommer att lägga ut informationen så snart vi har den, skriver Sveriges ambassad i Madrid på sin webbplats.

Läs mer om ”Covidintyg – digitala gröna intyg”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.