Prenumerera på nyheterna

Gaelisk fotboll växer i Marbella

Har du upplevt Irlands fartfyllda nationalsport gaelisk fotboll? Klubben Costa Gaels växer och får allt fler medlemmar. Sedan den grundades 2001 har antalet medlemmar nästan tredubblats. För första gången finns även en damsektion samtidigt som den största ökningen av medlemmar är av unga spelare.
Klubben Costa Gaels har nått ut med budskapet att de finns på kusten vilket har gjort att antalet medlemmar ökat. En majoritet av spelarna kommer från Irland, men också från Kuba, Argentina, Sverige, Sydafrika och Spanien, säger Nicholas Christiansen till Svenska Magasinet.

Justin Parks, ordförande för Costa Gaels, säger i ett pressmeddelande att Gaelisk fotboll är en rolig fartfylld sport som lockar folk med olika bakgrund. Spelarna fattar snabbt tycke för sporten eftersom den är fysisk men samtidigt mindre våldsam än rugby.

Till helgen har du möjlighet att lära känna Gaelisk fotboll då en turnering arrangeras på kusten med lag från Sevilla, Gibraltar och Málaga.

– På lördag kommer vi arrangeras en ”fleadh,” en slags irländsk festival som kretsar kring lagsporten. Det är som en turnering med musik där både vuxna på både herr som damsidan deltar liksom barn. Alla är välkomna att besöka oss Turneringen startar på lördag klockan 14, säger Justin Parks.

Turneringen spelas på Marbella Rugby Club som du hittar vid calle de los Cipreses nära Autovía del Mediterráneo/A-7 km 180, öster om Marbella.

Gaelisk fotboll är Irlands nationalsport med anor från 1500-talet. Spelet utövas mellan två lag med femton spelare vardera. Spelarna får passa bollen med händerna, men inte kasta den. För vart fjärde steg som spelaren tar måste bollen studsa mot marken eller sparkas med foten, men samma rörelse får inte upprepas två gånger på följd.

Bollen måste tas upp från marken med hjälp av fötterna. Passningar och skott görs med sparkar eller slag med knuten näve. Ett mål innanför stolparna räknas som tre poäng. Skjuter man ovanför målet men innanför stolparna räknas det som ett poäng.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.