Prenumerera på nyheterna

”Gamla normaliteten” först till eftersommaren 2021

Först i slutet av sommaren 2021 kan vi närma oss något som liknar den ”gamla normaliteten” som gick förlorad i mars månad. Det spanska hälsovårdsdepartementet under ministern Salvador Illa försöker vara försiktiga även om optimismen har tagit fart de senaste veckorna.

Ljuset i tunneln har vuxit till i styrka och hoppet stärkts tack vare vaccinerna som är på väg. Trots vissa bakslag i projekten tror regeringen att över 40 procent av befolkningen har vaccinerats i mitten av 2021.

Salvador Illa sa i samband med en debatt i kongressen i torsdags ”att till sommaren hoppas vi ha ett tillräckligt antal immuna invånare för att generellt sänka säkerhetsåtgärderna för hela Spanien.

Om allt går som planerat ska över 28 miljoner invånare vara vaccinerade till eftersommaren eller senast tidigt på hösten. Det skulle betyda att 60 procent av befolkningen är immuna eller har antikroppar vilket vi gör att vi når den ”efterlängtade flockimmuniteten” säger Illa.

Till slutet av 2021 ska Spanien ha spenderat en miljard euro på 140 miljoner doser som är tillräckliga för 80 miljoner människor vilket är långt över landets 47 miljoner invånare.

Totalt har Spanien godkänt sju vacciner för inlöp. Det är Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca och Janssen. Ytterligare tre har blivit försenade, Sanofi-GSK, CureVac och Novavax.

Spaniens ansvarige smittskyddsläkare Fernando Simón säger att det är viktigt att vaccineringen kan inleddas innan Spanien drabbas av en så kallad tredje våg av Covid-19-pandemin.

Simón säger att risken är lägre i andra länder där det är mer sannolikt att en hypotetisk tredje vågen ”överlappar” en kommande vaccinationskampanj som neutraliserar det nya angreppet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.