Prenumerera på nyheterna

Går Ayuso emot Casado och släpper in Vox i värmen?

Den som följer de högljudda politiska debatterna i kongressen kan snabbt konstatera att det politiska klimatet lämnar mycket i övrigt att önska. Det handlar mer om att attackera motparten än att presentera egna lösningar.

Även om samtliga partier måste bygga broar för att nå någon form av koalitionsregering finns det uppenbara sprickor mellan partierna.

Det 4 maj hålls val i Madridregionen. Och det är jämt i opinionsläget. I nuläget är Vox tungan på vågen om Partido Popular kan/får fortsatt att styra.

Mycket står på spel i slaget om Madridregionen. Det är så viktigt att den spanske regeringschefen Pedro Sánchez har kommit in i debattarenan för att motverka att Partido Popular slår in ytterligare kilar i samarbetet mellan PSOE och Unidas Podemos. Ett koalitionssamarbete som redan hackar.

Den spanska socialdemokratin vill vara centrum-vänstern och hålla sig borta från radikalism och stridigheter som symboliserar Unidas Podemos. Men PSOE behöver likväl Unidas Podemos stöd.

Att Sánchez pratar oftare om valet i Madrid gör att PSOE:s presidentkandidat i regionen, Ángel Gabilondo, hamnar i bakgrunden. Gabilondo är färglös jämfört med Partido Populars kandidat Isabel Díaz Ayuso. Att Pedro Sánchez tagit steget in på arenan är alltså inte så konstigt.

Ayuso är järnladyn med skinn på näsan som ingen sätter sig på, varken Pedro Sánchez eller PP:s partiledare Pablo Casado.

Men i och med Pedro Sánchez starka engagemang har även Casado klivit in i debattarenan och gör valet i Madrid till en fråga för hela Spanien. Välj mellan ”sanchismo” eller frihet, sa Casados nyligen.

Men Casado har ett bekymmer. Han vill inte samarbeta med ytterkantshögerpartiet Vox. Och utan Vox stöd kan knappast Partido Popular få makten i Madridregionen efter 4 maj.

Om PP hamnar i regeringsställning i Madridregionen genom att Isabel Díaz Ayuso släpper in Vox i värmen som koalitionspartner öppnar det såren på Pablo Casado och rubbar dennes trovärdighet ytterligare.

Utan Vox stöd förlorar Partido Popular makten i Madrid som är juvelen i kronan.

Händelserna i Madridförorten Vallecas efter Vox valmöte har fungerat som en gnista. Där plockade Vox poäng genom att bara visa upp sig och få stenar och andra lösa föremål kastade på sig från antifascister och den autonoma vänstern.

Partido Popular har ett antal fläckar att gno bort efter den ena korruptionsskandalen efter den andra. Om Pablo Casado är rätt man att tvätta partiets byk finns det tvivel kring även hos PP-folket. I opinionsmätningarna nationellt står partiet stilla. Någon ”Casado-effekt” har inte infunnit sig.

Madrid och Isabel Díaz Ayuso har seglat upp som Partido Populars flaggskepp mot PSOE-regeringen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.