Prenumerera på nyheterna

García Urbano: Vi vill använda våra egna pengar fritt och när som helst

Det blev ett rejält magplask för Spanien vänsterregering som fick se parlamentet rösta ned ett dekret som skulle ge statliga myndigheter rätt i att disponera 65 procent i lån av de cirka 14 miljarder som kommunerna lyckats spara i ladorna. Sanchézregeringen som är i stort behov av pengar hade hoppats komma åt pengar som välskötta kommuner sparat ihop.

En som var mycket kritisk till Sanchézregeringens idé är Esteponas borgmästare José María García Urbano.

– Det är resultatet av en arrogant regering som visar en attityd som går emot det som är strid med vad som tidigare har blivit överenskommet. Som kommun vill vi kunna använda våra egna besparade medel när som helst och helt fritt, säger José María García Urbano som förutom att han är borgmästare i Estepona även är vice president i kommunernas och provinsernas sammanslutning FEMP (Federación Española de Municipios y Provincias).

– Vi har aldrig förstått skälet till varför vi bara ska få behålla 35 procent av det som vi sparat och sedan ge resten till statliga myndigheter i lån vilket gör att vi förbinder oss att inte kunna använda dessa pengar på tio till femton år. Någon förklaring på detta har vi aldrig fått.

Enligt dekretet skulle statliga myndigheter ges rätten att frigöra kommunernas sparpengar som lån för att sedan betala tillbaka dem tio år senare, något som senare ändrades till femton år.

Det var i torsdags i förra veckan som vänsteralliansen PSOE och Unidas Podemos förlorade omröstningen. Bara en ledamot (Teruel Existe) gav sitt stöd till dekretet förutom PSOE och Unidas Podemos, totalt 156 ja-röster till dekretet.

193 röstade emot från vitt skilda partier som Partido Popular, det republikanska katalanska partiet Esquerra Republicana, Ciudadanos, JxCat, Vox och Bildu. Även regionalistiska partier som PNV, Más País och Compromís som normalt är passiva ”stödpartier” till Spaniens vänsterallians röstade ned dekretet.

Det var femte gången sedan demokratin infördes i Spanien som ett regeringsdekret röstades ned.

”Det är ett historiskt nederlag för Pedro Sánchez-regeringen. Kongressen välter dekretet med vilket de tänkte behålla kommunernas besparingar. Pengarna är avsedda för kommunerna” skriver José María García Urbano på Twitter där kommuner har tillägget hashtag #MiAyuntamientoNoSeExpropia

Att det röstades ned kan även komma att få stora återverkningar när det ska debatteras om den kommande budgeten, enligt politiska bedömare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.