Prenumerera på nyheterna

Gaspriset i Spanien sänks igen

Medelpriset på butan sänks med 4,86 procent från och med i morgon tisdag den 17 september 2019.

Den vanligaste gasflaskan på 12,5 kg butan (se bilden) sänks från dagens 12,77 euro till 12,15 euro, det innebär en sänkning med 4,86%.

Sänkningen som är den femte på rad beror främst på att det under de senaste två månaderna har varit ett kraftig nedgång i råvarupriserna, något som har kompenserat för ökade fraktkostnader (7,86%) och nedgången i växelkursen av euro mot dollar (0,59%).

Gaspriset är reglerat i Spanien och den maximala variationen mellan två prisuppdateringar får vara högst fem procent, priset ses över varannan månad. De nya priserna gäller till och med den tredje tisdagen i november. Det är bara gasflaskor på över 8 och under 20 kilo som omfattas av prisregleringar i Spanien. För närvarande används butanflaskor av cirka 8 miljoner människor i Spanien.

Det maximala priset som har förekommit på gasen var 17,50 euro och detta var i mars 2015, det lägsta priset var i juli 2016 då kostade flaskorna 11,27 euro.

Däremot kommer försäljningspriset på LPG-gas som distribueras ut på tank att höjas med 0,7% efter skatt för en medelkonsument (500kg) jämfört med föregående månad. Detta beror på ökning med 0,1% av det internationella priset på propan samt växelkursen mot dollarn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.