Genomsnittspensionen är 904,61 euro

Idag är det Internationella dagen för äldre, instiftad av Förenta nationerna 1991. I Spanien finns det många äldre och landet väntas inom några år vara det land där man lever längst i världen. Spanien som land avsätter 55 procent av sina totala sociala utgifter till personer över 65 år vilket är över EU-genomsnittet.

I många kommuner i Spanien under tisdagen uppmärksammas hundraåringarna.

Fackförbunden är dock kritiska till situationen för de äldre i Spanien. Både CCOO och UGT kräver ”anständiga pensioner” till de äldre i provinsen Málaga och ”bristen på politisk vilja” att genomföra det.

På tisdagen hölls en manifestation i Málaga centrum klockan 11 för ”värdiga pensioner”.

Generalsekreteraren för Pensionärernas förbund tillika den pensionerade fackombudsmannen Juan Morón samt flera andra verksamma ombudsmän från facket närvarade vid dagens manifestation.

Genomsnittspensionen efter skatt ligger på 904,61 euro. Antalet pensionärer är 267.720.

Moron sa på tisdagen att den Internationella dagen för äldre är en dag där de nästan tio miljoner äldre människor som finns i Spanien bör få möjlighet till upprättelse. Han kritiserade samtliga regeringar som Spanien har haft de senaste åren att ingen har tagit upp de problem som vårt samhälle som helhet har.

Sekreteraren för jämställdhet och social välfärd inom fackförbundet UGT i Málaga, María Adela Zafra, sa på tisdagen att Andalusien har cirka 1,4 miljoner äldre.

För oss gäller det fortsatt att minska ojämlikheten, bekämpa fattigdom, uppnå ekonomisk säkerhet och kvalitet inom den offentliga sektorn. Så att de äldre kan leva ett värdigt och anständigt liv, sa María Adela Zafra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.