Prenumerera på nyheterna

Gibraltar fritt från coronafall

För första gången på nio månader rapporterar Gibraltar noll fall bland invånarna. Den glada nyheten presenterade chefsministern Fabian Picardo som också tillade att det obligatoriska munskyddskravet som tidigare hävts utomhus även upphör inomhus i barer, restauranger och gym. Från måndag gäller kravet på munskydd endast i butiker, kollektivtrafik och skolor.

Från och med den 1 maj hävs även munskyddskravet för gästarbetare som har fått dubbel dos av vaccin. Munskyddskravet i skolor förväntas att hävas de närmaste veckorna efter samråd med lärarna.

Inte sedan den 22 juli har Gibraltar rapporterat noll fall av smittade invånare i coronaviruset sars-cov-2. Sjukhuset St Bernard’s Hospital har inte rapporterat någon covidpatient sedan den 21 mars, skriver Gibraltar Chronicle.

– Det är mycket goda nyheter, sa Fabian Picardo när han framträdde vid en pressträff tillsammans med den ansvarige för hälsovården Samantha Sacramento.

Från den 16 april upphör coronarestriktionerna helt för antalet personer som kan samlas offentligt. Från då finns det inte någon gräns över antalet personer som sitter vid samma bord.

I dagsläget är ingen invånare i Gibraltar smittad. Däremot är två personer som inte är residenta plus ytterligare två besökare konstaterade smittade och de är i nuläget isolerade.

Åtta prioriterade grupper har alla fått vaccin. De som för närvarande vaccineras är icke-bosatta gränsarbetare.

Totalt har 85 procent av befolkningen vaccinerats däribland 98 procent av de som är över 60 år.

Picardo säger också att Storbritannien och Gibraltar förhandlar om att införa en resekorridor som gör att brittiska turister kan besöka klippan utan att behöva sitta i karantän vid ankomsten.

Antalet invånare i Gibraltar är cirka 33.700.
Coronarestriktionerna i Andalusien förlängs till 23 april

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.