Graffitimålare gripna efter skadegörelse i Sverige

Guardia Civil har avslöjat och gripit fyra graffitimålare som har målat inte mindre än två tusen tåg i Spanien samt i ytterligare sju länder däribland Sverige. Det rör sig om omfattande skadegörelse som uppskattas till sex miljoner euro. De blev identifierade efter att ha målat samma budskap oavsett tåg.

Det rör sig om tre män och en kvinna i åldrarna 26 till 28 år som har ägnat sig åt skadegörelse genom graffitimålningar på tåg i främst Spanien plus i sju andra länder däribland Sverige. Målningarna har orsakat ekonomiska skador för både enskilda företag som statskassan på totalt sex miljoner euro.

Enligt pressmeddelandet från Civil Guard beskrivs de fyra ingå i en kriminell grupp som har utfört skadegörelse på inte mindre än två tusen tåg i spanska regioner som Kantabrien, Asturien, Burgos, Baskien, Valencia, Madrid och Balearerna och i länder som Italien, Tyskland, Rumänien, Portugal, Holland, Frankrike och Sverige.

Två av de gripna är bosatta i Burgos medan de övriga bor i Baskien och Toledo. Männen gjorde graffitimålningarna medan kvinnan ansvarade för logistiken och filmade eller tog bilder.

På de gripnas datorer och Guardia Civil hittat skisser och bilder på de målningar som har utförts. De beslagtog även marijuana och hasch.

Guardia Civil kom nätverket på spåren efter att ha kartlagt personernas resor som sammanföll till platser där graffitimålningar hade konstaterats.

Ärendet samordnas av domstolen i San Vicente de la Barquera (Kantabrien).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.