Prenumerera på nyheterna

Gränskontrollen stärks på spanska flygplatser och hamnar

Spaniens regering har begärt in anbud på ett system som skall skanna, kontrollera och lagra biometriska data inklusive skanning av ansiktet.

Systemet som heter EES (Entry, Exit System) skall implementeras som en del av EU och Schengenzonens kontroll av vilka som reser in och ut. Systemet är avsett att automatiskt logga vilka personer som passerar gränsen samt tid och plats. Systemet kommer även innehålla information om tredjelandsmedborgare som har nekats inresa av en medlemsstat. Systemet förväntas också snabba upp passkontrollerna vid flygplatserna och i hamnarna eftersom systemet tar fram uppgifter automatiskt och ger klartecken snabbt.

Som en del av systemet kommer det finnas en funktion som automatiskt beräknar och larmar om en person har stannat längre än tillåtet i EU / Schengen. Informationen kommer att lagras i en gemensam europeisk databas som är tillgänglig för alla medlemsländer. Systemet bygger på europeiska rådets förordning 2017/2226 och kommer successivt att införas i alla EU / Schengen länder med start 2020.

Fullt utbyggt skall systemet täcka samtliga flygplatser och hamnar i Spanien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.